Felhívás!

A légi katasztrófák leggyakoribb okai

A légi katasztrófák leggyakoribb okai Tudomány

Régi gépek meghibásodása és emberi mulasztás egyaránt tömegszerencsétlenséghez vezethet.

A tavalyi év fekete betűs évként vonult be a történelembe, ekkor ugyanis szinte egymást érték a légi katasztrófák. Miután 2018 májusában egy 113 főt szállító, Cubana de Aviación 737-es kubai repülőgép nem sokkal felszállás után a földbe csapódot.

Míg a Telegraph ennek kapcsán szintén nyomozásba kezdett, és Patrick Smith amerikai pilóta, a Cockpit Confidential című könyv szerzőjével összeszedték a légi katasztrófák mögött álló leggyakoribb okokat.

Nem a gépek kora, a karbantartás számít

Kiderült, hogy a lezuhant 737-es Boeing mintegy negyven éve használatban volt, így sokan ennek tulajdonították lezuhanását. Smith szerint problémát azonban inkább a karbantartás hiánya, mintsem a gép életkora okoz. Különösen igaz ez a fejlődő országokra, ahol minimális összeg jut a javításokra.

– Az ellenőrzési kritériumok évről évre szigorúbbak, a kereskedelmi repülőgépek ára pedig azért csillagászati, mert azok határozatlan ideig, így 25 vagy akár több évig is használhatók – magyarázza a pilóta. Ellenben ha valaki egy negyvenéves géppel akar repülni egy szegényebb országban, az már kockázatos lehet.

Nemzetközi statisztikák alapján a repülőgép-szerencsétlenségek legtöbbször leszálláskor történnek. A legnagyobb kockázatot nevezetesen az jelenti, hogy a jármű nem megfelelő sebességgel, magassággal, esetleg iránnyal közelíti meg a leszállópályát. 

Ennek kapcsán az FSF érdekes kutatást készített, melyben számítógépes repülési adatokat elemeztek, valamint 2340 pilótát is kikérdeztek. Kiderült, hogy a pilóták 97%-a akkor is leszállt, ha a szabályok szerint azelőtt tennie kellett volna még egy kört.

A megkérdezettek közül azonban sokan szégyenkeztek volna, ha nem tudnak leszállni az adott helyzetben. Az FSF adatai alapján egyébiránt 1999 óta 21 esetben a baleset elkerülhető lett volna, ha a pilóta az átstartolást választja. Amennyiben a hatóságok rávennék a pilótákat arra, hogy válasszák gyakrabban az átstartolást, azzal rengeteg emberélet megmenthető lenne, ráadásul a légitársaságok költségei is csökkennének.

(Telegraph/HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.