Felhívás!

A károsanyag-kibocsátás visszaesése nem oldja meg a klímaváltozást

A károsanyag-kibocsátás visszaesése nem oldja meg a klímaváltozást Tudomány

Nem elegendő a klímaváltozás megállításához az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátásának a koronavírus-járvány miatt bekövetkező csökkenése – közölte a Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerdán, a Föld napján, arra sürgetve a kormányokat, hogy a járványból való kilábalás terveibe integrálják a klímaváltozási akcióterveket is.

Bár a járvány hatására a második világháború óta nem tapasztalt mértékű éves visszaesés következhet be a szén-dioxid-kibocsátás mennyiségében, a WMO arra figyelmeztetett, hogy a múltban történt gazdasági fellendülések alkalmával mindig magasabbra emelkedett az emisszió mértéke, mint amennyi a krízis előtt volt.

„A koronavírus-járvány eredményeként lehetséges, hogy csökken az üvegházhatású-gázok kibocsátásának mértéke, ez azonban nem helyettesíti a fenntartható klímát célzó tetteket” – olvasható a genfi központú WMO-nak a szerdai Föld világnapja alkalmából kiadott közleményében.

Ugyanakkora eltökéltséget és egységet kell mutatnunk a klímaváltozással szemben, mint amekkorát a Covid-19 ellen – fogalmazott Petteri Taalas, a WMO főtitkára.

A kormányokat arra sürgetik, hogy fontolják meg olyan ösztönző intézkedések meghozatalát, amelyek segítik a zöld gazdaságra való átállást.
A Föld napját először 50 éve, 1970-ben ünnepelték. A WMO felhívta a figyelmet arra, hogy azóta 26 százalékkal emelkedett a szén-dioxid levegőben mért szintje és 0,86 Celsius-fokkal lett magasabb a globális átlaghőmérséklet.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.