Felhívás!

A Facebook figyelmeztetni fogja azokat, akik álhíreket lájkolnak

A Facebook figyelmeztetni fogja azokat, akik álhíreket lájkolnak Tudomány

A Facebook a jövőben figyelmeztetni fogja azokat, akik a koronavírussal összefüggő, ártalmasnak ítélt álhíreket lájkolnak vagy osztanak meg – közölte a világ legnagyobb közösségi oldalát működtető vállalat csütörtökön.

Az oldal felhívja az érintett felhasználók figyelmét arra, ha hamis és ártalmas információval találkoztak, és olyan webhelyre irányítja őket, ahonnan hiteles információkhoz juthatnak. Az Instagram képmegosztó oldalt és a WhatsApp üzenetküldő szolgáltatást is működtető Facebook Inc. arról számolt be, hogy hatalmas mennyiségű félrevezető és ártalmat bejegyzéssel kell megküzdenie, vannak, akik például olyan bejegyzéseket terjesztenek, hogy a hipóivás gyógyítja a koronavírust, mások olyan káros tartalmakat terjesztenek, amelyek szerint a fizikai távolságtartás értelmetlen.

A Facebook a koronavírussal kapcsolatos félrevezető tartalmak esetében a korábbiaknál sokkal szigorúbban lép fel a hamis állításokkal szemben. A vállalat alapító vezetője, Mark Zuckerberg szerint ugyanis a vírussal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és álhírek nagyobb veszélyt jelentenek a felhasználókra, mint ha politikusok állítanak valótlanságokat, amit a Facebook eddig minden további nélkül megtűrt.

A közösségi oldal beszámolója szerint márciusban több száz ezer ártalmasnak ítélt, hamis információkat tartalmazó bejegyzést távolítottak el, és további mintegy 40 millió posztot jelöltek meg gyanús tartalomként. Zuckerberg arról tájékoztatott, hogy a Facebook főoldalán, hamarosan figyelmeztető üzenetek jelennek majd meg azoknál, akik korábban olyan tartalommal találkoztak, amelyet később eltávolítottak. Őket az oldal egy olyan webhelyre irányítja, ahol az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a vírusról összegyűjtött és cáfolt „mítoszok” szerepelnek. A közösségi oldal nem fog konkrétan utalni arra, hogy a felhasználók miért kapják az értesítést, és a hamis információkat sem fogja közvetlenül cáfolni.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2020. április 18., 21:11
  ÉRTÉKELÉS: 6

  De ha nekem egy hír tetszik, akkor mi van? Én vagyok a hibás, ha az a hír nem igaz? Cükkendrükker, ne azt figyelmeztesd akinek tetszik egy szép hír (ami hazugság), hanem azt AKI hazudik!
  Összetévesztitek az okot és az okozatot! Milyen emberek vagytok ti?

  • User
   Dátum: 2020. április 19., 20:11
   ÉRTÉKELÉS: 0

   A Facebook-os “hírek” elsősorban azért kerülnek eléd, mert vagy az ismerőseid like-olták, vagy olyan jellegű híreket, oldalakat szoktál olvasni, akár a Facebook-on kívül is. Pont ezért van idézőjelben, mert ezek nem feltétlenül igazi hírek. Tehát valaki felrakja az álhírt, de az elterjedése elsősorban az emberektől függ. Hogy mit csinálj? Ha tetszik is valami, gondolkodás nélkül ne nyomd meg a Like-ot. Sőt, javasolom felejtsd is el a gomb létezését. Ha valakinek – konkrét személynek – el akarod küldeni, akkor küld el neki. Tégy úgy, mintha felhívnád telefonon, hogy nézd, milyen érdekes dolgot olvastam.
   Ugyanakkor a Facebook felhasználók másik hibája, hogy a nagy hírözönben és like-olásban el se olvassák rendesen a megosztott anyagot. Elég csak az újságok, rádiók, hírtelevíziók Facebook oldalán a hozzászólásokat figyelni: olyanokra kérdeznek rá, ami a cikkben szerepel, de odáig nem jutnak el, hogy el is olvassák a cikket. Ki a hibás ilyenkor?
   Harmadszor pedig: bármit olvasol, nézz utána. Ott a számítógép, telefon előtted. Rá lehet keresni, hogy a hír még hol jelent meg, csak obskúrus oldalakon vagy komolyabb sajtótermékben is.
   Szóval igen, hibás aki hazudik, de még az se a Facebook. Mutass nekem egy álhírt, amit a Facebook cég tett közzé. De még nagyobb hibás az, aki terjeszti. A Facebook csak egy felületet ad a terjesztésre.
   Hibás ezért? Közvetve igen (más dolgokért viszont nagyon is az, egyáltalán nem a szívem csücske a cég), de leginkább a felhasználói viselkedés megváltoztatása javítana a helyzeten. Tudom, utópia.
   Persze az egyértelmű álhíreket jobban szűrhetnék…
   A.