Felhívás!

104 műanyag darabkát találtak egy elpusztult teknős gyomrában

104 műanyag darabkát találtak egy elpusztult teknős gyomrában Tudomány

A teknőst Boca Ratonban, Florida államban találták meg, nem sokkal később azonban elpusztult. A hüllő gyomrában több mint száz műanyag darabka volt.

A Gumbo Limbo Nature Center által megosztott fotón egy álcserepes teknős látható, mellette a gyomrából kiszedett megannyi műanyag darabkával, amelyek miatt elpusztult – olvasható a CNN cikkében.

A teknőst Emily Mirowski, teknősrehabilitációs asszisztens vizsgálta meg, mielőtt elpusztult.

„Nagyon gyenge és kimerült volt. Csak azt láttam, hogy nincs jól” – mesélte Mirowski.

Miután elpusztult, felboncolta a teknőst, a gyomárban pedig különböző fajta műanyagokat talált léggömb darabkáktól kezdve a palackcímkékig.

A szakértő szerint nem ez az első alkalom, a jelenség már évek óta fennáll, de reméli, hogy ez a kép végre jobban felhívja a figyelmet a témára.

A rengeteg műanyag lenyelése miatt a teknősök alultápláltságban szenvednek. Miután a teknősök kikelnek és a vízbe jutnak, a golffű algaréteghez úsznak, ahol az első néhány évüket eltöltik. Sajnos azonban a tengerben úszó műanyagok nagy része ebben a rétegben gyűlik össze, a műanyagok pedig pont úgy néznek ki a teknősök számára, mint a táplálék.

„A műanyagtól a gyomrukban olyan érzése lesz a teknősöknek, mintha jóllaktak volna, ezért nem veszik magukhoz a kellő mennyiségű táplálékot a túléléshez” – mesélte Mirowski.

Az így partra mosott teknősöket hiába szedik össze és viszik a központba, a legtöbb már nagyon gyenge és kimerült. „Naponta kis mennyiségű folyadékot adunk nekik, hogy hidratáljuk őket. Közben pedig reménykedünk, hogy a műanyag természetes úton áthalad a szervezetükön. A legfontosabb, hogy hidratáltak legyenek, mert így visszatér az étvágyuk” – mondta.

Mirowski szerint a probléma nem fog megoldódni, amíg az emberek nem hagynak fel a műanyagok vásárlásával és azok helytelen felhasználásával.

(hirado.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.