Felhívás!

Veszélyes lehet az aszpirin rendszeres szedése

Veszélyes lehet az aszpirin rendszeres szedése Tech-Tudomány

Nagyobb veszélynek teheti ki magát az, aki rendszeresen szed aszpirint, mint amennyit nyerhet vele. Egy átfogó kutatás rámutat, hogy a pirula alkalmazása előtt érdemes alaposan mérlegelni a lehetséges előnyöket és kockázatokat.

A szívroham és a stroke kockázatát ugyan valóban csökkenti az aszpirin, a vérzések esélyét jelentősen növeli. Erre jutottak azok a kutatók, akik több korábbi átfogó kutatás eredményeit elemezték ki. A 13 tanulmányban szereplő összesen 164 225 szóban forgó páciensnek semmilyen diagnosztizált szív- és érrendszeri panasza nem volt, mielőtt belekezdett egy részük a szer rendszeres alkalmazásába.

Az amerikai orvosszövetség folyóiratában, a Journal of the American Medical Associationben közölt metaanalízis szerint az aszpirint napi szinten szedők körében 11 százalékkal kevesebb szív- és érrendszeri megbetegedés fordult elő. A (belső) vérzések viszont a 43 százalék volt azok aránya, akiknél a szer alkalmazásához köthető vérzés alakult ki.

„Eredményeink rávilágítanak arra, hogy nincs elég bizonyíték ahhoz, hogy az aszpirin rendszeres szedését javasoljuk a szív- és érrendszeri problémák kialakulásának megelőzésére azoknak, akiknél eddig semmilyen hasonló gondot nem diagnosztizáltak” – állapította meg a tanulmányt vezető szerzőként jegyző Sean Zheng, a londoni King’s College kutatója.

Néhány hónapja két amerikai kutatócsoport arra jutott, hogy az aszpirin rendszeres szedése csökkentheti a máj- és petefészekrák kockázatát. A daganatos megbetegedésekkel kapcsolatban a brit kutatók most nem találtak semmilyen összefüggést.

Sean Zheng mindenkinek azt javasolja, hogy mielőtt rendszeresen alkalmazni kezdené a szert, beszélgessen róla háziorvosával, és vegye figyelembe, hogy minden lehetséges szív- és érrendszeri előny mellett ott áll komoly (belső) vérzés kialakulásának jelentős kockázata is.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.