Hirdetés
Hirdetés

Tabletta készül a magány ellen

Tabletta készül a magány ellen Tech-Tudomány

Egy amerikai professzor a magányt kutatta, még tablettát is kezdett fejleszteni rá. Pedig ő maga nem is volt magányos, hiszen most a felesége folytatja a nagy munkát.

Egyre több a magányos ember a fejlett társadalmakban, kevés a gyerek, azok is messze repülnek, a házastársak pedig olykor elválnak, de ha esetleg mégsem, akkor is sokszor jelentős időkülönbséggel hunynak el.

Mindezzel az a baj, hogy a magány rossz. Nem csak hangulatilag, de betegségeket is okoz. Ezt úgy kell elképzelni, hogy leverten üldögélünk egyedül, és közben csak nő a valószínűsége a szív- és érrendszeri betegségeknek, a neurodegeneratív betegségeknek, de a magány okozhatja a kognitív képességeink hanyatlását és rákos megbetegedéseket is. Márpedig ez így együtt egy nagyon rossz kombináció, hiszen, ha a magány betegséget okoz, akkor nem csak leépülünk, de még olyan sem lesz, aki ellásson minket.

Hirdetés
Hirdetés

Legyünk jók idegenekkel!

A cikk főhőse.Stephanie Cacioppo, egy amerikai egyetemi intézet igazgatóját, aki tavaly vesztette el  John Cacioppót, az idegtudós férjét, aki a Magány című könyv szerzője.  Stephanie Cacioppo a férje mellett mindig is egyfajta kísérleti nyúl volt, és mint a lapnak elmondta, amióta John meghalt, közös kutatásunk gyakorlati eleme, a magány személyes jelentőséggel kezdett bírni és kutathatóvá vált számomra. „Én magam lettem a tudományunk élő bizonyítéka” – mondja. – Minden nap alkalmazom a módszereinket.

John Cacioppo ugyanis részben terápiákat is kitalált a magány káros hatásainak elkerülésére (fejezzük ki a hálánkat idegeneknek, tegyünk valami kedveset mással, kezdjünk beszélgetni idegenekkel és osszuk meg a jó híreket másokkal).

Igen, természetesen lehet, hogy hülyének néznek minket közben, de csökken a magány okozta betegségek kockázata.

Szájon át bevehető gyógyszer

A tudós asszony közös kutatásaik után most pirulákat is fejleszt, hiszen ahogy a depresszió, a szorongás káros tünetei csökkenthetők, miért ne lehetne visszaszorítani a magány ártalmait is egy kemikáliával?

Hirdetés
Hirdetés

A tudósok a személyben felhalmozódó társadalmi fenyegetettség-érzést próbálják minimálisra szorítani több összetevővel, például egy allopregnanolon nevű vegyülettel.

Sőt, már zajlanak is az emberkísérletek, vagyis a humán klinikai szakasz, a jelentkező magányosok fele gyógyszert, a másik fele placebót kapott és 2017 májusától egészen 2019 júniusáig tartanak a vizsgálatok.

Ahogy Stephanie Cacioppo mondta: “Azt hiszem, a férjem nem halt meg; csak elmélet lett.”

A cikk emellett részletesen kifejti, hogy mind ennél a tablettánál, mind a versenytárs termékeknél (létező antidepresszánsaknál) fontos, hogy a nem-kívánatos mellékhatások ne legyenek olyan erősek. Egyes antidepresszánsok ugyanis már most is hatnak, de álmosságot, hányingert, vagy hányást okozhatnak.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük