Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Űrszemét csapódott a Nemzetközi Űrállomásba

Űrszemét csapódott a Nemzetközi Űrállomásba Tech-Tudomány

Egy kisebb űrszemét ütközött a Nemzetközi Űrállomás (ISS) robotkarjának – számol be a Space.com. A sérülést május 12-én fedezték fel, az ISS programjában részt vevő űrszervezetek szerint az eset rövid távon nem jelent fenyegetést.

Hirdetés
Hirdetés

A kanadai gyártmányú Canadarm2 kar 2001 óta működik, a lyukat egy rutinellenőrzés során vették észre a Kanadai Űrügynökség munkatársai. Úgy tűnik, a kis méretű sérülés nem veszélyezteti a Canadarm2 működését, a 17,6 méter hosszú, 35 centi átmérőjű robotkar teljesítménye nem változott.

Az űrszemét egyre nagyobb problémát jelent: a Föld körül már most nagy számban vannak jelen használaton kívüli űreszközök, illetve azok törmelékei, arányuk pedig egyre nő. A maradványok nekiütközhetnek a még funkcionáló műholdaknak, űrteleszkópoknak és egyéb űreszközöknek. Korábban a Nemzetközi Űrállomással már többször is pályát kellett módosítani, hogy elkerüljék az ütközéseket, az ISS-en pedig több sérülést is felfedeztek az évek során.

A Canadarm2 elődje 1981 és 2011 között működött, és többek közt a Hubble űrtávcső elindításában is segített. A kanadai kormány 2019-ben jelentette be, hogy el akarják készíteni a robotkar harmadik generációját is.

(natgeo.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük