Hirdetés
Hirdetés

Túlér a Föld légköre a Holdon is

Túlér a Föld légköre a Holdon is Tech-Tudomány

Bolygónk külső légköre az eddig véltnél jóval nagyobb. Egy kis része még a Holdon túl is mérhető. Ez a felfedezés a jövőben befolyásolhatja az űrkutatás menetét is.

Egy  friss tanulmány szerint bolygónk hidrogénből álló atmoszférarétege, az úgynevezett geokorona 630 ezer kilométere terjed ki az űrben – írja az Iflscience.com. Összehasonlításképp: a Hold nagyjából 384 ezer kilométerre fekszik.

Igor Baljukin, az orosz Űrkutató Intézet munkatársa  szerint a Hold a Föld légkörén halad keresztül. A szakértők minderre akkor jöttek rá, mikor a SOHO (Solar and Heliospheric Observatory) űrszonda több mint két évtizeddel ezelőtti adatait elemezték.

Hirdetés
Hirdetés

Az adatok azt mutatták, hogy a Föld exoszférája a napos oldalon kicsit sűrűbb a napsugársáz nyomása miatt. Míg a napos oldalon köbcentiméterenként 70, addig a Hold felé nézőn köbcentiméterenként 0,2 hidrogénatom található. „Itt, a Földön ezt vákuumnak neveznénk, így ez az extra hidrogénforrás nem elég jelentős ahhoz, hogy megkönnyítse az űrexpedíciókat” – nyilatkozta Baljukin.

Az alacsony sűrűség ellenére a hidrogén kölcsönhatásba lép a napfénnyel, különösen az ultraibolya sugárzással. Ez a kibocsátás tette lehetővé a kutatók számára az úgynevezett geokorona tanulmányozását.

Az UV-fény vagy a hígított hidrogén jelenléte nem jelent majd fenyegetést a jövő expedícióira, de ezek jelenlétét nem lehet figyelmen kívül hagyni, mivel Hold-közeli bázisokat fogunk használni a tervek szerint.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük