Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Az oroszbarát szocialisták nyerték a választást Moldovában

Az oroszbarát szocialisták nyerték a választást Moldovában Kultúra

Az ellenzéki, oroszbarát szocialisták nyerték a parlamenti választást Moldovában a szavazatok 90 százalékos összesítése alapján – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség a moldovai választási bizottság adataira hivatkozva.

A csaknem végleges eredmények szerint Igor Dodon oroszbarát államfő pártja a szavazatok 31,69 százalékát szerezte meg. Második helyen a korrupció elleni küzdelmet hangsúlyozó ellenzéki blokk (ACUM) végzett a voksok 25,06 százalékával, a kormányzó Nyugat-barát Demokrata Párt pedig a harmadik lett a szavazatok 24,9 százalékával.

Moldova 2014-ben írt alá az Európai Unióval társulási szerződést, ami az első lépés lehet az uniós csatlakozás felé vezető úton. Oroszország, amely továbbra is saját befolyási övezeteként tartja számon a kicsiny köztársaságot, válaszul korlátozta a moldovai gyümölcs, zöldség, gabona, hús és bor importját. A rendelkezés alól csupán néhány olyan vállalkozás kivétel, amely Moldova orosz többségű területein van bejegyezve.

Hirdetés
Hirdetés

Maia Sandu, az ACUM vezetője úgy nyilatkozott a héten, hogy ez a legkevésbé demokratikus választás Moldova történetében, és arra figyelmeztetett, hogy a választópolgárok az utcákra vonulhatnak szavazataik védelme érdekében.

Igor Dodon szintén jelezte, nem kizárt, hogy zavargásokra kerül sor az esetleges választási csalások miatt.

A moldovai parlamenti választást 340 nemzetközi megfigyelő kísérte figyelemmel. A Független Államok Közösségének (FÁK) megfigyelői szerint nem történt súlyos választási csalás, a voksolás komolyabb incidensek nélkül zajlott le. A moldovai rendőrség ugyanezt közölte.

A Románia és Ukrajna között elhelyezkedő Moldovai Köztársaság Európa egyik legszegényebb országa. Sajtójelentések szerint mintegy egymillió ember hagyta el az országot, hogy valamelyik uniós tagállamban vagy Oroszországban boldoguljon.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük