Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Több mint három Celsius-fokkal volt melegebb az idei tél Európában

Több mint három Celsius-fokkal volt melegebb az idei tél Európában Tech-Tudomány

Az idei tél volt az eddigi legmelegebb a feljegyzések kezdete óta európai klímakutatók szerint.

Hirdetés
Hirdetés

2010 decembere és 2019 februárja között az átlag hőmérséklet 3,4 Celsius-fokkal haladta meg az 1981 és 2010 közötti téli átlaghőmérsékleteket – közölte szerdán a Copernicus Climate Change Service (C3S) program.

A Copernicus az Európai Uniónak a Földet és a klímaváltozást megfigyelő legfontosabb kutatóprogramja. A kontinensen mért hőmérsékletek átlagosan 1,4 Celsius-fokkal voltak magasabbak az eddigi legmelegebb, 2015-16-os télnél.

Észak- és Kelet-Európában volt különösen meleg, ugyanezt a trendet mutatták ki a kutatók Szibériában és Közép-Ázsiában is.

Carlo Buentempo, a program igazgatója szerint ez nem csupán a globális felmelegedésnek tulajdonítható. „A szezonális hőmérsékletek – a trópusi térségeken kívül – jelentősen váltakoznak évről-évre. Miközben az idei tél valóban igen szélsőséges volt, valószínű, hogy a globális felmelegedés folyamata változtatja még szélsőségesebbé az ilyen típusú jelenségeket” – írta közleményében.

A meteorológusok és a csillagászok eltérően határozzák meg az évszakokat. A meteorológiai tél február utolsó napján ér véget, a kalendáriumi tél március 20-án, a nap–éj egyenlőség napján.

Az EU Copernicus programja havonta teszi közzé jelentését a globális hőmérsékletek, a tengeri jég kiterjedése és a csapadékmennyiség globális változásairól a műholdak, hajók, repülőgépek, időjárási állomások által világszerte gyűjtött adatok elemzése alapján.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük