Felhívás!

Johannis: a PSD kétségbeesetten kapaszkodik a hatalom mechanizmusaiba

Johannis: a PSD kétségbeesetten kapaszkodik a hatalom mechanizmusaiba Románia

A Szociáldemokrata Párt (PSD) továbbra is “kétségbeesetten kapaszkodik” a hatalom mechanizmusaiba, és megpróbálja meggátolni a reformtörekvéseket, jelentette ki Klaus Johannis államelnök szerdán, hangsúlyozva, hogy 2020 döntő év lesz.

“A kétségbeesés, amellyel a PSD kapaszkodik a hatalom mechanizmusaiba és megpróbál meggátolni minden reformtörekvést, csak egyetlen dolgot jelenthet, azt, hogy a dolgok lassan elkezdtek elfordulni a normalitás irányába. 2020 döntő év lesz. (…) Itt az idő, hogy mi válasszunk, milyen legyen a mi Romániánk” – fejtette ki Johannis a Women in Economy 2020-as, szerda esti gáláján.

Az államfő kritikával illette a volt PSD-s kormányokat és azt állította, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) néhány hónapos kormányzása alatt régóta halogatott reformok kezdődtek el olyan fontos területeken, mint az infrastruktúra, gazdaság, munkaügy, közigazgatás.

“Elmondtam már, és most megismétlem, újraindításra van szükség, hogy amit most elkezdünk építeni, az meg is maradjon” – szögezte le Johannis.

Meglátásában a vállalkozói szellem az, amely a gazdaságot dinamikussá, versenyképessé és újításra képessé teszi.

“A normalitás Romániája egy versenyképes Románia a demokratikus értékek Európájában. Mi hiszünk az európai civilizáció alapértékeiben, a demokráciában és szabadságban, az igazságosságban, politikai pluralizmusban, jogállamban, integritásban, törvény előtti egyenlőségben, de mindenekelőtt abban, hogy mi választjuk meg útunkat és választásaink szerint cselekszünk. Én úgy gondolom, hogy a szabad kezdeményezésen alapuló gazdaság az, amely fenntartható jólétet eredményez, és hogy a vállalkozói szellem az, amely a gazdaságot dinamikussá, versenyképessé és újításra képessé teszi” – mutatott rá az államelnök.

Kifejtette, első mandátuma idején támogatta a vállalkozási kezdeményezéseket és a piacgazdaság értékeit, és ez mostani mandátumában sem lesz másként.

Világszerte növekszik a vállalkozó nők száma és Románia a globális átlag fölött áll ezen a téren, mivel az aktív romániai cégek közel 40%-nak nők a tulajdonosai, vagy társtulajdonosai, hangsúlyozta még Johannis.

Ciolacu: nem értem, miért folytatjuk a választási kampányt, az embereket más dolgok foglalkoztatják

Klaus Johannis államfő továbbra is “kampányol a Nemzeti Liberális Pártnak (PNL)”, bár az állampolgárokat most más dolgok foglalkoztatják: a koronavírus, az életszínvonal vagy az euróárfolyam, reagált Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke szerda este Johannis PSD-vel kapcsolatos kijelentéseire.

“Románia elnöke továbbra is kampányol a PNL-nek. (…) Én azonban azt látom, hogy az embereket teljesen más dolgok foglalkoztatják: a koronavírus veszélye, a drágulások, az euró árfolyamának növekedése… Nem értem, miért folytatjuk a választási kampányt, miért nem vállalja a Nemzeti Liberális Párt (PNL) a kormányzást, főként, mert annyira akarták, és miért ne tartanánk meg a normális időben a választásokat. És azok fognak parlamenti többséget alkotni, akiket a román állampolgárok megbíznak a választásokon” – fejtette ki Ciolacu a Digi24-en.

Azt állította ugyanakkor, hogy ami most történik a politikában, az csak alakoskodás, cirkusz, semmi köze a románok mindennapi életének valóságához, de ez “nem a PSD felelőssége”.

“Mi felelősek voltunk akkor, amikor az Orban-kormányt megbuktattuk, kialakítottuk a szükséges többséget és egy technokrata kormányfőjelöltet is javasoltunk, anélkül, hogy a PSD vagy a Pro Románia valamely tagjának kormányba való kinevezését kértük volna” – hangsúlyozta Ciolacu.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások