Felhívás!

Megdöbbentő videón a sarki jég eltűnése

Megdöbbentő videón a sarki jég eltűnése Tech-Tudomány

A Jeges-tenger többi tengeri jegéhez képest immár kétszer gyorsabban olvad a térség legősibb és legvastagabb tengeri jégtömege – írja az IFLScience.

Az Amerikai Geofizikai Unió közelmúltban készített time-lapse videóján az láthato, hogy 1984 óta miként zsugorodott a jég. A felvétel is igazolja, hogy az elmúlt évtizedekben drámai átalakuláson esett át a régió.

A szakértők korábban úgy vélték, hogy ez a terület fogja utolsóként elveszíteni egész éves jégtakaróját. A legújabb modell szerint ugyanakkor a térségben a Jeges-tenger többi helyéhez képest kétszer gyorsabban olvad a tengeri jég.

A kutatók műholdas és légköri adatok alapján hozták létre a videót. A területen az 1970-es évek óta a melegedő óceáni áramlatok és légmozgások miatt átlagosan 1,5 méterrel vált vékonyabbá a tengeri jégtakaró. Cazinou Netbet recenzie https://jocuripacanele.ro/netbet.html

Korábban a szakértők azt feltételezték, hogy a régióban csak gyarapodik a jég, a legfrissebb adatok viszont azt sugallják, hogy rendkívül dinamikus területről van szó. A folyamat súlyos hatással van a helyi élővilágra, a jegesmedvék számára például elengedhetetlen a vadászathoz a stabil tengeri jég.

(24.hu)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.