Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Különleges fényjelenséget észleltek a Nemzetközi Űrállomásról

Különleges fényjelenséget észleltek a Nemzetközi Űrállomásról Tech-Tudomány

Különleges fényjelenséget figyeltek meg a Nemzetközi Űrállomásról – írja a Live Science. A kékes, villámszerű fénycsóva egy zivatarfelhőből áramlott felfelé. A hasonló sugarakat, az úgynevezett kék nyalábokat a földről nehéz észrevenni, hiszen a kialakulásukhoz szükséges elektromos kisülés a felhők túlsó oldalán történik. Az űrből ugyanakkor a kutatók képesek észlelni a jelenségeket.

Hirdetés
Hirdetés

A most bemutatott fényt 2019 februárjában észlelték az űrállomás műszerei a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Nauru felett. Először öt intenzív, 10-20 milliszekundumos kék villanásra lettek figyelmesek, majd következett a keskeny kúp formában érkező kék nyaláb.

A fényjelenség a 10-50 kilométeres magasságban húzódó sztratoszféráig ért.

Hasonló jelenségek akkor alakulnak ki, amikor a felhők felső, pozitív töltöttségű részei interakcióba lépnek a levegő és a felhő között lévő negatív határral. Az ellentétes töltések rövid kiegyenlítődése statikus elektromosságot idéz elő.

A kék nyalábot kísérő fények közül négy UV-kibocsátással járt, ezek a szakértők szerint gyűrűlidércek voltak. Ezek a gyűrű formában terjedő fények nagyjából 100 kilométeres magasságban, az ionoszférában fordulnak elő.

A kék nyalábot és a gyűrűlidérceket az Európai Űrügynökség Atmosphere-Space Interactions Monitor (ASIM) műszerrendszere dokumentálta. A fények felfedezése ismét igazolja, hogy az ASIM rengeteg légköri jelenség megfigyelésére alkalmas.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük