Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a vírussal szemben

Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a vírussal szemben Tech-Tudomány

Két maszk viselése nem nyújt sokkal nagyobb védelmet a koronavírussal szemben, mint egy darab megfelelően hordott maszk – állapította meg egy japán szuperszámítógép.

Hirdetés
Hirdetés

A Riken kutatóintézet és a Kobe Egyetem kutatói a Fugaku szuperszámítógépet használva modellezték a különböző típusú és kombinációjú maszkokat viselő emberektől származó vírusrészecskék áramlását.

A szakemberek megállapították, hogy egyetlen sebészi maszk 85 százalékos hatékonysággal gátolja meg a vírusrészecskék belélegzését, ha megfelelően van rögzítve az arcon.

Egy sebészi maszkra felvett, poliuretánból készült maszk mindössze 89 százalékra növeli a hatékonyságot.

Két, nem textilből készült maszk egymáson viselése azért nem hatásos, mert a kialakuló „légellenállás” miatt szivárgás alakul ki a széleken.

A tanulmány szerint az N95 jelzésű orvosi maszkok nyújtják a legnagyobb védelmet a megfertőződéssel szemben, ezeket a sebészi, majd a textil-, végül a poliuretánból készült maszkok követik.

Az eredmények részben ellentmondanak az amerikai betegségellenőrzési és -megelőzési központ (CDC) közelmúltbeli ajánlásának.

A központ szakemberei laboratóriumi kísérletükben két mesterséges fejet hat láb (mintegy 180 centiméter) távolságra helyeztek el egymástól, és azt vizsgálták, hogy az egyikük köhögésekor a levegőbe került, koronavírus-méretű részecskékből mennyit lélegzett be a másik.

Kimutatták, hogy ha egyetlen maszkot – legyen az sebészi vagy textilből készült – viselünk, az a felénk terjedő részecskék mintegy 40 százalékát gátolja meg abban, hogy belélegezzük. Ha egy sebészi maszkra ráhelyeztek egy textilmaszkot, a kettő a részecskék 80 százalékának a belélegzését tartóztatta fel.

Az amerikai szakemberek szerint – ha helyesen viselik – a sebészi maszk fölött hordott textilmaszk képes szűkíteni a maszk szélein lévő rést, ahol a vírusrészecskék bejuthatnak a szervezetbe.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások