Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ezzel a képpel búcsúzott az Opportunity marsjáró

Ezzel a képpel búcsúzott az Opportunity marsjáró Tech-Tudomány

A NASA Opportunity marsjárója tavaly júniusban egy nagyobb porviharba került, és elnémult. A vihar megakadályozta, hogy a robot napenergiával működő elemei feltöltődjenek, azonban a vihar vége után sem küldött jeleket.

A NASA kutatói februárig próbáltak még kapcsolatba lépni a roverrel, de nem sikerült, ezért elengedték – a szerkezet 15 évet túlórázott, és egészen tavalyig tökéletesen működött.

Hirdetés
Hirdetés

Azonban mielőtt végleg megszakadt volna a kapcsolat az Opportunity-vel, még 354 fotót készített és küldött haza a közvetlen környezetéről. A NASA szakemberei mostanra rakták össze ezeket egyetlen panorámafotóvá.

A rover éppen a Perseverance-völgyet vizsgálta, ez szerepel a fotón is, valamint a háttérben a felfedezetlen Endurance-kráter.

A marsjáró kamerája tavaly május 13. és június 10. között készítette azt a 354 képet, amit a NASA tudósai most egyetlen óriási panorámává gyúrtak össze.

A rovernek azonban nem ezek voltak a legutolsó képei: a legeslegutolsó fotó a közeledő porvihart mutatja, és azt is, hogy a feldolgozás kellős közepén az Opportunity egyszer csak lekapcsolt, és nem éledt fel újra.

A panorámaképet teljes méretben itt lehet megnézni.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük