Hirdetés
Hirdetés

Ezért lesznek féltékenyek a kutyák, ha másik ebet simogatunk

Ezért lesznek féltékenyek a kutyák, ha másik ebet simogatunk Tech-Tudomány

Öt kutyatulajdonos közül négy már tapasztalta a kutyáján a féltékenység zöld szemű szörnyét. A legújabb kutatások szerint ez a viselkedés már akkor is megjelenhet, ha a „vonzalom és figyelem állítólagos vetélytársa” épp nincs is a közelben. Más szóval úgy tűnik, hogy a kutyák mentálisan is képesek elképzelni egy olyan helyzetet, ami féltékenységet okozna nekik.

Hirdetés
Hirdetés

A féltékenység szorosan összekapcsolódhat az öntudattal

Mivel nem tudunk beszélgetni a kutyákkal a gondolataikról vagy az érzéseikről, ezért a most publikált tanulmány hasznos betekintést nyújthat abba, hogy mi történhet a kutya fejében, amikor olyasmit lát (vagy nem lát), amire szerinte féltékenynek kellene lennie.

“A kutatások alátámasztották azt, amiben számos kutyatulajdonos szilárdan hisz: hogy a kutyák féltékeny magatartást tanúsítanak, amikor gazdájuk kapcsolatba lép egy potenciális vetélytárssal” – mondta Amalia Bastos, az új-zélandi Aucklandi Egyetem pszichológusa a ScienceAlert online tudományos portálnak. – “Ezt a viselkedést szerettük volna alaposabban megvizsgálni, hogy megállapítsuk, képesek-e a kutyák az emberekhez hasonlóan, mentálisan érezni a féltékenységet”.

Az embereknél a féltékenység szorosan összekapcsolódik az öntudattal. Ezért a kutatás arra is kitért, hogy a kutyák valóban tisztában vannak-e önmagukkal és azokkal a mentális folyamatokkal, amelyek mögött a féltékeny magatartás állhat, amelyet oly sok gazda lát a kutyájában.

Reagálnak a féltékenységet kiváltó helyzetekre

Bastos és kollégái tizennyolc kutyával folytattak gyakorlatokat, akiknek a gazdáit megkérték, hogy egy-egy valódinak tűnő hamis kutya vagy egy polár henger mellett üljenek. Előbbi riválisként funkcionált, utóbbi pedig kontrollként működött. Miután a kutyák megfigyelték a helyszínt a gazdáikkal és az álkutyával, egy akadályt állítottak fel, ami miatt az eb nem láthatta az álkutyát. A kutatók ezután megbillentették a hamis kutyát, és megkopogtatták a tulajdonos vállát. Így jelezték, hogy úgy kell tenniük, mintha megsimogatnák és beszélnének hozzá, például ezekkel a szavakkal: „olyan jó kutya vagy”. A folyamatot a hengerrel is megismételték, néhány változtatást leszámítva: a kutya ezt akadály nélkül figyelhette.

A Psychological Science tudományos szaklapban publikált tanulmány szerint a tudósok a féltékeny magatartás három típusát figyelték meg. Először a viselkedés csak akkor alakult ki, amikor egy vélt társadalmi rivális részt vett benne. Másrészt a még látáshatáron kívüli interakciókra esetén is felmerült. Harmadszor a henger esetében is megjelent, ami a szakemberek szerint azt jelenti, hogy a féltékeny magatartás az interakció következményeként történt.

“Ezek az eredmények alátámasztják, hogy a kutyák féltékeny magatartást tanúsíthatnak” – mutatott rá Bastos. – Emellett az első bizonyítékot szolgáltatják arra is, hogy a kutyák mentálisan is érezhetnek féltékenységet bizonyos helyzetekben.

Hozzátette: azt azonban korai lenne megmondani, hogy a kutyák ugyanolyan féltékenységet tapasztalnak-e, mint mi. Az viszont már egyértelmű, hogy reagálnak a féltékenységet kiváltó helyzetekre, még akkor is, ha ezek látótávolságukon kívül történnek.

(Origo)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük