Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Élőben közvetítettek egy agyműtétet a Facebookon, miközben ébren volt a páciens

Élőben közvetítettek egy agyműtétet a Facebookon, miközben ébren volt a páciens Tech-Tudomány

Kedden élőben közvetítettek egy 25 éves nőn elvégzett agyműtétet a Facebookon, a texasi Dallas metodista kórházából. Jenna Schardt a teljes procedúra alatt ébren volt, és mosolyogva segítette az őt körülvevő orvosokat azzal, hogy válaszolgatott a kérdéseikre. 

Hirdetés
Hirdetés

A közvetítésre kommentátorokat is kijelöltek, a több mint 45 perces videó alatt a kórház szóvivője, valamint Nimesh Patel idegsebész főorvos magyarázta el, mit lát éppen a több tízezer bekapcsolódó néző. Patel szerint a kórház kereste meg a nőt az ötlettel, Schardt pedig szívesen vállalta a feladatot.

„Küszködtünk a Facebookon élőben közvetített agyműtét ötletével, de mivel Jenna ennyire készséges volt, és meg akarta mutatni a nagyvilágnak, hogy ezt a fajta problémát is lehet kezelni, példaképpé vált a szemünkben, és támogattuk mindenben” – mondta a főorvos a Guardiannek.

Az orvosoknak egy olyan érdaganatot kellett eltávolítaniuk a nő agyából, amely befolyásolta a beszédét, de esetlegesen rohamokat is okozhatott volna. A közvetítésben az orvosi beavatkozás véres részletei természetesen nem látszódhattak, az etikai okok mellett a Facebook szabályai miatt sem, így a videóban leginkább az eltakart koponyájú nő látszik, miközben a sebészekkel diskurál.

„Ha rossz helyre nyúlunk, az a beszédképességének teljes elvesztésével is járhatott volna, ezért kellett fizikailag feltérképeznünk a beszédért felelős területeket az agyában, miközben ébren volt és beszélt hozzánk” – mondta el az NBC-nek a beavatkozást végző idegsebész, Bartley Mitchell. A műtét során a páciensnek különböző számokat, színeket és állatokat kellett felismernie egy képernyőn, ezzel megerősítve, hogy az agyi funkciói végig normálisan működnek.

A Facebookon több mint 45 ezren követték élőben a műtétet, és ezernél is több komment érkezett a háromnegyed óra alatt, amikre a kórház hivatalos oldalának kezelője készségesen válaszolt. A kommentek szerint a közvetítéssel Schardt és orvosai elérték céljukat, többen írták le ugyanis, hogy elszállt a félelmük a közelgő műtétjükkel kapcsolatban. A sebészek elmondták, a műtét sikeres volt, és néhány nap múlva haza is engedik a nőt a kórházból.

(Qubit.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük