Hirdetés
Hirdetés

Orban: Románia megépítette a BRUA gázvezeték kétharmadát

Orban: Románia megépítette a BRUA gázvezeték kétharmadát Gazdaság

Románia megépítette a Bulgárián, Románián, Magyarországon és Ausztrián áthaladó, BRUA gázvezeték kétharmadát – jelentette ki csütörtökön Ludovic Orban megbízott miniszterelnök-jelölt Podișornál, ahol felavattak egy kompresszorállomást.

Hirdetés
Hirdetés

Orban emlékeztetett, hogy a Románián áthaladó vezeték hossza 479 kilométer lesz, ebből 330 kilométer megépült. Orban szerint a román gazdaság egyik fejlődési hajtóereje az energia kell legyen, de úgy vélte, az eredmények még messze elmaradnak az ország adottságaitól.

Felidézte, hogy a BRUA első szakasza a Transgaz román állami gázhálózatot kezelő vállalat egyik legfontosabb projektje, amely lehetővé teszi új források elérését és földgáz szállítását a Kaszpi-térségből Kelet-Közép-Európába.

Emlékeztetett, hogy a vezeték 1,5 milliárd köbméter gáz szállítását teszi lehetővé Bulgária irányába és 1,75 milliárd köbmétert Magyarország irányába. Rámutatott: három kompresszorállomása van a projektnek, az elsőt szeptember 30-án avatták fel Zsuppánál (Jupa), a másodikat most Podișornál, a harmadik elkészítése folyamatban van Bibești-nél. Orban szerint ennek megépítése az előzetes ütemtervnek megfelelően halad.

Az átadási ünnepségen Klaus Johannis államelnök is jelen volt, aki ebből az alkalomból kitüntette a Transgaz vállalatot. Johannis bírálta a megbuktatott szociáldemokrata kormányt, amely a befektetők számára kedvezőtlen szabályozásokat fogadott el, és ezzel zavart okozott a romániai energiapiacon.

Az államfő szerint Romániának jelentős fejlődési lehetőségei vannak az energiaiparban, a BRUA révén pedig a regionális szállítási hálózat középpontjába kerülhet, így Bukarest fontos regionális szereplővé válhat az energia területén – mondta Johannis.     

A BRUA-projekt első szakaszában 479 kilométer vezetéket fektetnek le a dél-romániai Podișortól a bánsági Temesrékásig (Recaș), amelyet három gáznyomás-szabályozó állomás szolgál ki. A megépítés teljes költségét 550 millió euróra becsülik, amiből 179 millió eurót az Európai Unió biztosít. A Transgaz egyik nyáron közzétett jelentése szerint a romániai beruházás az eredeti határidőhöz képest várhatóan egy évvel később, 2020 végére készül el.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük