Felhívás!

Életmentő alkalmazást fejleszt a Google

Életmentő alkalmazást fejleszt a Google Tech-Tudomány

A Google titokban egy olyan új alkalmazáson dolgozik, amely magától riasztja a mentőket, ha úgy érzékeli, a mobil tulajdonosát baleset érte.

Egy Personal Safety nevű új alkalmazást fejleszt a Google, amely az autóbalesetet is képes érzékelni, baj esetén pedig felhasználói beavatkozás nélkül, magától riasztja a mentőket. Az app még nem készült el, de az XDA Developers már kiderített róla néhány dolgot.

Az app elsősorban a cég Pixel telefonjaira készül, és az amerikai hatóságokhoz tervezik bekötni. A program a mobilok érzékelőit, illetve mikrofonját használja, hogy a helyzet súlyosságát kiértékelje. Ha a készülék tulajdonosa egy idő után nem reagál a a telefon hangos jelzésére, az eszköz riasztást küld a mentőszolgálatnak, és értesíti az előre beállított hozzátartozókat.

Az XDA néhány képernyőképet is bemutatott, ebből pedig az is kiderül, hogy a Google a tragikus baleseteket szeretné vele elkerülni. Egy-egy incidensnél nagyon sok múlik azon, milyen gyorsasággal érkezik meg a segítség, pláne, ha olyan helyen ér valakit balesetet, ahol nehezen találnak rá. Az app ezért a mobil koordinátáit is elküldi a hatóságoknak.

A Google úgy készítette el az alkalmazást, hogy a riasztást utólag is le lehessen állítani: mielőtt ugyanis a program tárcsázni kezd, vár néhány másodpercet, hátha a felhasználó képes reagálni, s jelezni, jól van.

Az app érdekessége, hogy a Play áruházban már most is elérhető, sőt: ott magyarul, Személyes biztonság néven fut. A program viszont így is csak Pixel mobilokkal kompatibilis, illetve egyes funkciók, köztük a balesetek észlelése is csak az Egyesült Államokban működnek.

(HVG)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.