Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Egyedülálló római kori kocsisírt találtak Horvátországban

Egyedülálló római kori kocsisírt találtak Horvátországban Tech-Tudomány

Egyedülálló, harmadik századi, római kori kocsisírra bukkantak régészek a kelet-horvátország Ójánkovác (Stari Jankovci) településen – adta hírül a Vecernji List horvát napilap.

Hirdetés
Hirdetés

A leletet egy sírdomb alatt – amely egy méter magasan megmaradt a föld felszíne felett –, egy negyven méter átmérőjű sírkamrában fedezték fel: a régészek egy kétkerekű kocsit és két igásló csontvázát találták a sírban. 

Boris Kratofil, a vinkovcei (Vinkovci) múzeum kurátora szerint az ilyen temetkezési rituálé kivételes volt a római kori Pannon-síkságon: „Ez a szokás nagyon gazdag családokhoz volt köthető, olyanokhoz, amelyek kimagasló szerepet töltöttek be az adminisztratív, társadalmi és gazdasági életben, Pannoniában”. A sírba temetkező arisztokrata család feltehetően így akarta saját kiemelkedő státuszára és gazdagságára felhívni az arra utazók figyelmét.

A sírdomb a Római Birodalom egyik legfontosabb útvonala mellett helyezkedik el, amely összekötötte az Appennini-félszigetet Pannoniával, a Balkánnal és Kis-Ázsiával.

A kétkerekű kocsi fából készült, vas és bronz alkatrészekkel. A kocsisír közvetlen közelében horvát régészek két kisebb sírkamrát is feltártak, amelyekben egy férfit és egy nőt temettek el. Nagy valószínűséggel nekik emelték a sírdombot – magyarázta Kratofil. Azonban mindkét sírhelyet korábban kirabolták, ezért a csontvázakon kívül más leletet nem találtak az archeológusok.

Marko Dizdar, a zágrábi régészeti intézet igazgatója szerint szenzációs felfedezésről van szó, Horvátországban egyedülállóról, amely számos régész érdeklődését felkeltette.

– Hosszú folyamat van még előttünk, ugyanis most kezdődik a leletek konzerválása és restaurálása, valamint a feltárás teljes elemzése. Néhány év múlva sokkal többet fogunk tudni arról a családról, amelyik 1800 évvel ezelőtt ide temetkezett – mondta.

A régészeket sokkal több érdekli maguknál a lovaknál. Azzal, hogy megállapítják, azokat itt tenyésztették-e, vagy a birodalom más területéről érkeztek, a család gazdaságáról és jelentőségéről is több ismerethez jutnak, ehhez pedig segítséget kapnak számos hazai és európai intézménytől.

 (MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük