Felhívás!

Tusk: megvannak a rendezett brit kiválásról szóló megállapodás alapjai

Tusk: megvannak a rendezett brit kiválásról szóló megállapodás alapjai Románia

Sikerült megegyezniük a felek képviselőinek az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződés alapjairól, az egyezség akár már szerdán megszülethet – jelentette ki az Európai Tanács elnöke.

“Az alapok megvannak, elméletileg holnap el is fogadhatjuk ezt a megállapodást az Egyesült Királysággal” – közölte Donald Tusk lengyel újságírókkal Brüsszelben, hozzátéve, hogy így elkerülhető lenne a rendezetlen kilépéssel járó “káosz és katasztrófa”.

“Elméletileg hét-nyolc órán belül minden világossá válhat. Folynak a tárgyalások, minden a jó irányban halad” – fogalmazott.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója többszöri csúszás után szerda este tájékoztatja a bennmaradó tagállamok kormányainak képviselőit a folyamat állásáról.

A cél az, hogy még a csütörtökön kezdődő európai uniós csúcstalálkozó előtt megállapodás szülessen, mivel ott a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői már nem akarnak tárgyalni a részletekről.

Sokan elképzelhetőnek tartják, hogy amennyiben most nem sikerül tető alá hozni az egyezséget, akkor újabb EU-csúcsot fognak összehívni, egyes jelentések szerint esetleg október 30-án.

A brit kormány kezdeményezi a parlament szombati ülését

A brit kormány kezdeményezi, hogy a londoni alsóház szombaton, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) szempontjából kritikus csütörtök-pénteki EU-csúcsértekezlet után rendkívüli ülést tartson – közölte szerdán a Downing Street.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint a kormány csütörtökön terjeszti be a kezdeményezést. A Downing Street szerda esti tájékoztatása szerint a parlament szombaton 9 és 14 óra között ülésezne. Az indítványról a képviselők csütörtökön szavazhatnak.

A brit parlamentarizmus történetében rendkívül ritka a szombati ülésezés. Ilyesmire legutóbb 37 évvel ezelőtt, 1982-ben volt példa, amikor az argentin hadsereg elfoglalta a brit korona fennhatósága alá tartozó, Argentína által is követelt dél-atlanti Falkland-szigeteket.

Boris Johnson miniszterelnök a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciójának szakpolitikai irányadó testülete, az 1922 Bizottság szerda esti ülésén a Brexit-megállapodás esélyeire utalva úgy fogalmazott: a meghódítandó hegycsúcs már nincs messze, de még mindig felhőkbe burkolózik.

“A Hillary-lépcsőn állunk” – illusztrálta a pillanatnyi helyzetet a brit kormányfő arra a 12 méteres sziklafalra utalva, amely közvetlenül a világ legmagasabb hegycsúcsa, a Mount Everest alatt emelkedik, és az utolsó jelentős akadály a csúcsra tartó hegymászók előtt. A sziklaorom az Everest első megmászójáról, az új-zélandi Sir Edmund Hillaryról kapta a nevét.

A londoni alsóház – a Konzervatív Párt számos, a tory frakcióból azóta kizárt képviselőjének támogatásával – a múlt hónap elején elfogadott egy ellenzéki kezdeményezésű törvénytervezetet, amelynek alapján ha október 19-ig, vagyis a szombatra összehívott rendkívüli parlamenti ülés napjának végéig a törvényhozás nem járul hozzá egy új Brexit-megállapodáshoz és a megállapodás nélküli Brexithez sem, Johnsonnak már aznap kezdeményeznie kell az EU-nál a jelenleg október 31-én esedékes kilépés elhalasztását három hónappal, vagyis 2020. január 31-ig.

Stephen Barclay brit Brexit-ügyi miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának szerdai meghallgatásán kijelentette: a kormány tartja magát ehhez a törvényhez, “ahogy azt a miniszterelnök is többször leszögezte”. Barclay szerint ugyanakkor a kormány elsődleges célkitűzése a megállapodásos kilépés a Brexit október 31-i határnapján.

Hozzátette: éppen a rendezetlen kilépést tiltó törvény ütemes múlt havi elfogadása is mutatja, hogy a parlament szükség esetén tud gyorsan cselekedni.

A brit médiában idézett londoni és brüsszeli források azonban kétségesnek nevezték, hogy ha az EU-csúcson meg is születik a megállapodás a Brexit feltételrendszeréről, azt szombaton sikerülhet-e áthajtani az alsó- és felsőházi jóváhagyási procedúra összes szakaszán.

A BBC által idézett uniós források nem zárták ki, hogy akkor is szükség lehet a Brexit “rövid, technikai jellegű” halasztására, ha a határnapig megszületik a megállapodás részletes jogi szövegezése.

Egyelőre nem egyértelmű az sem, hogy a londoni parlament – amelynek alsóháza az előző miniszterelnök, Theresa May által tavaly novemberben elért eredeti Brexit-megállapodást háromszor is elvetette – hogyan fogadná az esetleges új megállapodást, amelynek javaslatcsomagját Johnson e hónap elején terjesztette be az EU-nak a leszavazott előző kilépési megállapodás alternatívájaként.

A legnagyobb britpárti protestáns észak-írországi erő, a Demokratikus Unionista Párt (DUP) – amelynek alsóházi támogatására a kisebbségben kormányzó Konzervatív Pártnak szüksége van – szerdán megerősítette, hogy semmiféle olyan megoldást nem hajlandó elfogadni, amely Észak-Írországot az Egyesült Királyság többi részétől eltérő vámjogi viszonyrendszerben hagyná az EU-val.

London javaslatcsomagja az ír sziget egészére – vagyis Észak-Írországra is – kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását indítványozza az Európai Uniónak annak érdekében, hogy elkerülhető legyen az ír-északír határon hosszú évek óta nem létező fizikai ellenőrzés visszaállítása a Brexit után.

(MTI)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.