Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Döntött a bíróság: világszerte törölni kell a jogsértő posztokat a Facebookról

Döntött a bíróság: világszerte törölni kell a jogsértő posztokat a Facebookról Tech-Tudomány

A Facebooknak (és a hozzá hasonló platformoknak) eddig csak akkor kellett egy törvénysértő bejegyzést törölniük, ha azt jelentették a felhasználók. Mostantól viszont már erre nem lesz szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Nagyon fontos döntés született csürtötökön az Európai Bíróságon, ami a jövőben a Facebook, valamint a hozzá hasonló platformok és alkalmazások alapvető működését is megváltoztathatja. A döntés értelmében a Facebook világszerte kötelezhető arra, hogy eltávolítsa felületéről a jogsértő bejegyzéseket. Emellett az is elképzelhető, hogy a platformoknak saját maguknak kell megkeresniük – és törölniük – az ilyen bejegyzéseket, ahelyett, hogy a felhasználók bejelentésére várnának. Míg a szakértők szerint a döntésnek globális hatása lesz, a Facebook a szólásszabadság miatt aggódik.

A BBC beszámolója szerint az ügy onnan indult ki, hogy az osztrák politikusról, Eva Glawischnig-Piesczekről sértő bejegyzést írt valaki a közösségi oldalon, amiről az osztrák bíróság megállapította, hogy alkalmas volt a jó hírnév megsértésére. Az uniós jogszabályok szerint azonban a Facebook (és más hasonló platformok) nem felelősek a náluk megjelenő bejegyzésekért – egészen addig, amíg nem szereznek tudomást arról. Ebben az esetben ugyanis azonnal törölniük kell azt.

A probléma ezzel csupán az volt, hogy nem volt egyértelmű, az Európai Unió vonatkozó direktívája felülírható-e. Az osztrák legfelsőbb bíróság ezért végül az uniós bírósághoz fordult, hogy tegye tisztába ezt a helyzetet.

Ennek az ügynek tett most pontot a végére az unió bírósága. A csütörtöki döntés értelmében:

  • ha egy EU-s ország bírósága törvénysértőnek ítél meg egy bejegyzést, elrendelheti annak törlését,
  • elrendelhető, hogy a platformok a módosított, de az eredeti üzenetével azonos bejegyzéseket is töröljék, valamint
  • elrendelhetik a bejegyzések globális törlését, ha van erre vonatkozó nemzetközi törvény vagy egyezmény.

A döntés jogerős, így az ellen fellebbezni már nem tud a Facebook.

Steve Peers, az Essexi Egyetem oktatója szerint mindez azt jelenti, hogy ha egy bejegyzésről már kimondta a bíróság, hogy törvényt sért, a Facebooknak (és más hasonló platformoknak) magától kell elkezdeni megkeresni és törölni a hozzá hasonló posztokat. Mindez hatással lehet a Facebook zárt csoportjaira is.

A Facebook a döntés kapcsán kiadott közleménye szerint az országoknak ezután nagyon pontosan meg kell határozniuk azt, hogy mit jelent majd az “azonos” és az “egyenértékű” kifejezés a gyakorlatban.

Peers szerint a legfőbb probléma a döntés kapcsán az lesz, hogy a nemzetközi jogban nincs meghatározva, mit jelent a “rágalmazás”. Vagyis hiába ütközik törvénybe egy bejegyzés mondjuk Ausztriában, lehet, hogy az Egyesült Államokban az még “belefér”.

(HVG)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. október 7., 17:11
    ÉRTÉKELÉS: 0

    Minden Facebook hasznalo jelentkezzen be a V Kontakte orosz oldalra, mely a Facebook orosz ikertestvere es hagyjatok mar ezt a hulye Facebook-ot a francba. A VK-ra nem ervenyesek ezek a szabalyok, ugyanis Oroszorszag nem tagja az E.U.-nak. Itt csak arra vigyazzatok, hogy Putint es tarsait ne sertegessetek, egyebert nem lessz baj. Majd megjon a Facebook esze, es azoke is akik ezt a torvenyt hoztak, amikor milliok fognak atjelentkezni es a Facebook szepen bebukik !