Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Akár rákot is okozhat az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítő

Akár rákot is okozhat az egyik legnépszerűbb mesterséges édesítő Tech-Tudomány

A Sussexi Egyetem kutatói szerint komoly probléma van azzal, hogy az aszpartámot legálisan lehet használni, és úgy gondolják, hogy az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (European Food Safety Authority, EFSA) nem járt el etikusan, amikor arra a megállapításra jutott, hogy az aszpartám nem káros az egészségre.

Hirdetés
Hirdetés

A kutatók úgy tudják, hogy az összesen 73 darab tudományos kutatást, ami az aszpartám veszélyeire hívta fel a figyelmet, az EFSA nem vette figyelembe, viszont azokat, amelyek nem találtak bizonyítékot a szer káros hatásaira, 84 százalékban elfogadták. Az így született döntés viszont nem kedvez az emberek egészségének.

Már az 1970-es évek óta születnek kutatások arról, hogy az aszpartám nevű mesterséges édesítőszer megnöveli a máj- és tüdődaganat kialakulásának kockázatát, agyi károsodást okozhat, és agyi elváltozásokhoz, valamint neuroendokrin rendellenességekhez vezethet. Erik Millstone, a Sussexi Egyetem élelmiszeripari kémiai biztonsági szakértője úgy gondolja, szükség lenne egy újabb, átfogó vizsgálatra az ügyben, és az aszpartám használatát addig fel kellene függeszteni.

Millstone szerint érdemes lenne ezen kívül az egész EFSA rendszerét átvizsgálni, és hatékonyabbá tenni, hogy ilyen ne történhessen meg újra – főleg azokat a zárt ajtók mögötti megbeszéléseket sérelmezi, amelyekről a nyilvánosság mit sem tud. Szerinte az ilyen engedélyeztetésnek nyíltnak és nyomon követhetőnek kell lennie.

A kutató átvizsgálta az elfogadott és elutasított kutatásokat, és megállapította, hogy a 73 figyelembe nem vett kutatás sokkal megbízhatóbb és tudományos szempontból komolyabb volt, mint azok, amelyek alapján végül az aszpartám engedélyeztetése mellett döntöttek.

A mesterséges édesítő egyébként rengeteg termékben, köztük a diétás üdítőkben is megtalálható.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük