Hirdetés
Hirdetés

A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálják

A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálják Tech-Tudomány

A világ legmagasabban fekvő településének lakóit vizsgálja egy kutatócsoport, az orvosok az emberi szervezet alkalmazkodási képességeinek határait akarják megismerni.

A 14 francia és olasz tudós Január végén indul az egy hónapos tanulmányútra Peruba. Az Andokban 5100 méteres magasságban lévő La Rinconada a világ legmagasabban fekvő állandó települése.

“Általában úgy vélik, nem lehetséges életvitelszerűen ötezer méter felett tartózkodni, ezt azonban cáfolja a perui város lakossága” – mondták az MTI által idézett kutatók a sajtótájékoztatón. A perui városban mégis több mint 50 ezren élnek szélsőséges éghajlati viszonyok között. A lakosok jó része a közeli aranybányában dolgozik.

Hirdetés
Hirdetés

A népesség jelentős része azonban nehezen viseli az oxigén hiányát, az emiatt kialakult betegségeket akarja kideríteni és meggyógyítani az orvoscsoport. Az Expédition 5300 tagjai a kutatás egy hónapja alatt elsőként végzik el a város lakosságának alapos genetikai, biológiai, valamint szív- és érrendszeri vizsgálatát. Azt remélik, az epigenetika területén is új ismeretekre tesznek szert, azaz felderítik, hogyan befolyásolhatják a környezeti tényezők a gének kifejeződését.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük