Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Gyors megoldást sürget az RMDSZ a közigazgatási törvénykönyv kapcsán

Gyors megoldást sürget az RMDSZ a közigazgatási törvénykönyv kapcsán Románia

Gyors megoldást sürgetünk a közigazgatási törvénykönyv kapcsán, jelentette ki kedden Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője azt követően, hogy az alkotmánybíróság döntött a múlt parlamenti ülésszakban elfogadott új közigazgatási törvénykönyvvel kapcsolatos óvásról – tájékoztat az RMDSZ keddi közleménye.

„Egy modernebb közigazgatási rendszerre van szüksége Romániának, egy olyan kerettörvényre, amely egyfelől a közigazgatás különböző területeit szabályozó törvényeket egyetlen jogszabályba gyűjti, másfelől egy komoly közigazgatási reformot irányoz elő. Az RMDSZ támogatta az új közigazgatási kerettörvény elfogadását, és abban bízunk, hogy az alkotmánybíróság mai döntése csupán ideiglenesen jelent akadályt egy hatékonyabb közigazgatást előíró jogszabály megalkotásának útjában” – nyilatkozta a közlemény szerint Cseke Attila.

Az alkotmánybíróság hivatalos indoklását követően egy javított törvénytervezetről kell tárgyalnia a parlamentnek, hiszen minden politikai alakulat belátja, hogy szükség van egy új közigazgatási törvénykönyvre – mutatott rá Cseke Attila.

Hirdetés
Hirdetés

Hozzátette: az RMDSZ javaslatai alapján az új közigazgatási törvénykönyv egy sokkal modernebb közigazgatási rendszer szabályait alapozta volna meg, amely a meglévő anyanyelvhasználati jogokra garanciát jelentene, és kibővítené azokat, konkrét decentralizációs folyamatokat szabályoz, a helyi autonómia elveit törvénybe foglalja, és a prefektus hatáskörét az alkotmányossági keretekre korlátozná.

A szenátor emlékeztetett: az RMDSZ javaslatára az új közigazgatási törvénykönyvbe bekerült, hogy önkormányzati döntéssel ott is lehet alkalmazni a kisebbségi jogokat, ahol a kisebbség aránya nem éri el a húsz százalékot. Elértük, hogy ezután magyarul is ki kell írni az utcák, terek, parkok nevét is ott, ahol a magyarság számaránya meghaladja a húsz százalékot. Kiterjesztettük az anyanyelvhasználatot a prefektúra intézményére, a közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra. Javaslatunkra anyanyelvű formanyomtatványok segítenék az ügyintézést ezután az önkormányzatokban. Nem utolsó sorban, emelte ki Cseke Attila, az új közigazgatási törvénykönyvben tisztáztuk, hogy a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya – írja a közlemény.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük