Hirdetés
Hirdetés

A legnagyobb ismert galaxist fényképezte le a Hubble űrteleszkóp

A legnagyobb ismert galaxist fényképezte le a Hubble űrteleszkóp Tech-Tudomány

A NASA és az ESA nyilvánosságra hozta az idén 30 éves Hubble űrtávcső által az ismert univerzum legnagyobb galaxisáról, az UGC 2885-ről készített képét.

Hirdetés
Hirdetés

Az UGC 2885 2,5-szer nagyobb, mint a Tejút, és tízszer több csillagot tartalmaz. A csillagászok gyengéd óriásnak nevezik, mert úgy tűnik, évmilliárdok óta békésen pihen, miközben valószínűleg hidrogént szipkáz el az intergalaktikus térből.

A nyugalma miatt a benne végbemenő csillagképződés sebessége alig fele a Tejútra jellemzőnek. Minthogy a galaxis nem nagyon nyel el kisebb szatellitgalaxisokat, a közepén ülő szupernehéz fekete lyuk is szunnyad, hiszen nem kap elnyelhető anyagot a galaxistól.

A galaxis előterében több tejútbéli csillag is látható, a legfényesebb úgy tűnik, mintha az UGC 2885-ön ülne. A valóságban azonban 232 millió fényév távolság van közöttük.

A galaxist kutatója, Benne Holwerda, a Louisville-i Egyetem csillagásza Rubin galaxisának nevezte el, mentora, a 2016-ban elhunyt Vera Rubin után. Rubin mérte meg elsőként a galaxis forgási sebességét, ezzel bizonyítékot szolgáltatva a sötét anyag létezésére.

A feltételezések szerint a galaxis azért tud ilyen hatalmas lenni, mert pozíciója viszonylag elszigetelt az univerzumban, nem nagyon kerül semmi az útjába, ami az ütközéskor le tudná rombolni szép korongszerű alakját.

(Index)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük