Felhívás!

A gyártó szerint egy éven belül piacra dobják a repülő autót

A gyártó szerint egy éven belül piacra dobják a repülő autót Tech-Tudomány

Megkapta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól az Aircar, így megindulhat a légi és közúti közlekedésre is alkalmas, szlovák fejlesztésű hibrid jármű sorozatgyártása.

Több mint 70 órányi tesztrepülést teljesített eddig a szlovák gyártású repülő autó. A jármű 200 fel- és leszálláson van túl és a gyártó szerint megkapta a szlovák közlekedési hatóság, illetve az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség engedélyeit is. A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgép járműre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a fejlesztő-gyártó, a KleinVision vállalat.

Stefan Klein feltaláló, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában egy “nagyon hatékony repülő autó” sorozatgyártása indulhat meg. A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú – 2000 kilométernél rövidebb – utazásokat.

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, 25 perc alatt gyűrve le a mintegy 80 kilométeres távolságot, háromszor gyorsabban, mint egy átlagos személyautó.

Az 1,6 literes BMW-motorral meghajtott jármű felszállásához 300 méteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kilométeres átlagsebességgel 1000 kilométert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal.

A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával, három perc alatt repülőgéppé változik.

A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású “kétéltű” járműveket, amelyeket – mint azt korábban közölték – elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánják.

“Gyakran repülök át Európán, és ilyenkor sokszor gondolok arra, bárcsak lenne egy repülő autóm, mert le tudnék szállni. Nem kellene átverekednem magam a zsúfolt terminálokon és nem kellene várnom a taxira, vagy limuzinra sem” – mondja Anton Zajac, a Klein Vision társalapítója.

A készítők úgy gondolják, hogy járművűk felveheti a versenyt a helikopterrel.

“Bár úgy gondolom, hogy a függőlegesen fel- és leszállni képes járművek a közlekedési rendszerek és infrastruktúra fontos részét képezik, a repülő autók véleményem szerint energiahatékonyabbak” – teszi hozzá.

Bár árat még nem hoztak nyilvánosságra, várhatóan egy éven belül piacra dobják.

(Euronews)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások