Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

A földi élet legkorábbi bizonyítékára bukkantak

A földi élet legkorábbi bizonyítékára bukkantak Tech-Tudomány

Szakértők egy csoportja olyan szerves anyagokat azonosított 3,5 milliárd éves üledékekben, amelyek az élet legkorábbi nyomát jelentik – számol be az IFLScience.

Hirdetés
Hirdetés

Az élet legősibb bizonyítékának keresése rendkívül fontos, akár az idegen élet kutatásához is nagyban hozzájárulhat. A legtöbb potenciális nyomról azonban utóbb kiderül, hogy nem biológiai folyamat hatására jött létre.

Az egyik vitatott bizonyítékot azok a sztromatolitok jelentik, amelyeket a nyugat-ausztráliai Pilbara területén találtak 1980-ban. Sok kutató úgy véli, hogy ezek az üledékek lehetnek az élet legkorábbi nyomai, rengeteg szakértő viszont kritizálja az elképzelést. Raphael Baumgartner, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa csapatával a közelmúltban átfogó elemzés alá vetette az üledékeket,

és arra jutottak: a sztromatolitok egyértelműen az élet legősibb ismert nyomai.

Az üledékek úgy néznek ki, mintha megkövesedett cianobaktériumok lennének, a biológiainak tűnő külső azonban sokakat nem győzött meg.

Baumgartnerék a minták mélyére fúrtak, ahol olyan részeket azonosítottak, amelyekre kevésbé hatott az erózió. Itt több olyan bizonyítékot is kimutattak, amelyek életre utalnak, ilyenek a látszólagos szerves anyagok, a biológiára mutató izotóparányok, illetve a mikrobákra utaló struktúrák.

Baumgartner szerint a felfedezés a potenciális marsi élet keresésében is segíthet. Könnyen elképzelhető, hogy hasonló módszerekkel az égitest kőzeteiben is ki lehet majd mutatni az egykori létformák maradványait.

(24.hu)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük