Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vettel búcsút int az F1-nek

Vettel búcsút int az F1-nek Sport

Sebastian Vettel és az Aston Martin a hétvégi Magyar Nagydíj előtt hivatalosan is megerősítették, hogy a német versenyző a szezon végén búcsút int az F1-nek. A négyszeres világbajnok érzelmes beszéddel indokolta visszavonulását. Megerősítette: az F1 már nem összeegyeztethető számára sem a családi élettel, sem a sportágon kívüli, immáron fontosabbnak érzett céljaival.

Hirdetés
Hirdetés

„Kiváltság volt számomra, hogy sok fantasztikus emberrel dolgozhattam a Formula–1-ben az elmúlt tizenöt évben. Túl sokan voltak ahhoz, hogy felsoroljam őket és köszönetet mondjak nekik” – mondta a német. „Megváltoztak a céljaim. A futamgyőzelmekről, a bajnoki címekért való küzdelemről a gyerekeim felé tolódtak. Szeretném látni, ahogyan felnőnek, szeretném továbbadni nekik az értékrendemet. Szeretnék figyelni rájuk, és nem akarom, hogy többször búcsúznom kelljen tőlük. Várom az ismeretlent és az új kihívásokat. A legjobb versenyem? Még előttem áll! Hiszem, hogy mindig van egy verseny, amit megnyerhetünk!” – fűzte hozzá.

Vettel esetleges visszavonulásáról tulajdonképpen a 2020-as ferraris búcsúja óta folyamatosan találgat a sajtó. Már tavaly is bizonytalannak tűnt a folytatás, annál is inkább, mivel a német egyre inkább társadalmi ügyek felé fordította a tekintetét a versenyzésről. „A visszavonulásról szóló döntésemet nehezemre esett meghozni, és sok ideig gondolkodtam rajta. Az év végén még szeretnék többet gondolkodni azon, mivel is foglalkozzak a jövőben, de az tisztán világos számomra, hogy apaként szeretnék több időt tölteni a családommal. Ma viszont ez még nem a búcsúzás ideje. Inkább a köszönetmondásé. Mindenkinek köszönöm, nem utolsósorban a szurkolóknak, akiknek a szenvedélye nélkül a Formula–1 nem is létezhetne” – zárta gondolatát Vettel.

Vettel 2007-ben a BMW-csapat beugrójaként mutatkozott be a Formula–1-ben az indianapolisi Amerikai Nagydíjon, és egyből pontszerző lett – minden idők legfiatalabbjaként. Később a valaha volt legfiatalabb futamgyőztessé és világbajnokká is vált (23 évesen, 4 hónaposan és 11 naposan megszerezte élete első címét a Red Bullal). Első sikerét 2008-ban Monzában aratta a Toro Rossóval, majd 2009-től a Red Bull versenyzője lett. 2010-ben egész szezonon át egyszer sem vezette a bajnokságot, ám a drámai abu-dzabi évzárón aratott győzelmével bajnokká koronázták. Onnantól kezdetét vette a Vettel-korszak, mely összesen négy világbajnoki győzelmet hozott.

2014-ben a hibridkorszak beköszöntével és a Red Bull visszaesésével Vettel a Ferrari-küldetésben találta meg az új motivációt. A célja az volt, hogy 2007 után újra egyéni bajnokká tegye a Scuderiát. 2017-ben és 2018-ban sem állt távol ettől, ám a szezonhajrában mindkétszer elbuktak. A vörösök a 2020-as szezon kezdetén jelentették be, hogy nem hosszabbítanak vele szerződést, ami után pár hónap gondolkodást követően úgy döntött, az akkor dobogós helyeket elérő Racing Ponthoz szerződik, mely a 2021-es szezontól alakult Aston Martinná. Legnagyobb közös sikerüket a zöldekkel tavaly jegyezték. Bakuban Vettel második lett, akárcsak a Magyar Nagydíjon, igaz, utóbbi eredményétől egy szabálytalanság miatt utólag megfosztották.

Vettel a pályafutása során összesen 53 alkalommal villanthatta meg a mutatóujját, ami védjegyet jelentő ünneplési szokása volt a győzelmek után. 122-szer ünnepelt a dobogón, 57 pole pozíciója és 38 leggyorsabb köre van. Eddig 289 versenyen állt rajthoz.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük