Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Sorban három évben dobogós

Sorban három évben dobogós Sport

A vészjósló időjárási előrejelzések ellenére sikerült egy nap alatt megtartani a 10. Székely Vágtát a Maksa melletti Óriáspince-tetőn. A döntőben Farkaslaka, Kézdialmás, Sepsiszentgyörgy és Kézdivásárhely lovasai mérkőztek meg, és végül ebben a sorrendben értek célba. Székelyföld legnagyobb lovas rendezvénye idén a járványhelyzetre való tekintettel mindössze ezer néző előtt zajlott.

Hirdetés
Hirdetés

Tamás Csaba, Farkaslaka lovasa sorban a harmadik évben állhatott fel a Székely Vágta dobogójára, miután 2018-ban első helyezett lett, 2019-ben második, 2020-ban a járványhelyzet miatt csak a Nemzeti Vágtát tartották meg, idén ugyancsak ő diadalmaskodott. Az előfutamokon induló tíz lovas közül a döntőbe négyen jutottak be: Tamás Csaba mellett Kézdialmásról Libertényi Péter, Sepsiszentgyörgyről Fazakas János-Alpár, Kézdivásárhelyről Ugron Attila. Közülük egyedül Libertényi számított újoncnak, ám lova, Hilton Haragos már kipróbálta magát, tavaly negyedik helyezést ért el Nemzeti Vágtán. A többiek mind szerepeltek már (a sepsiszentgyörgyi versenyző legutóbb az első helyen végzett), ám lovaik első alkalommal futottak Székely Vágtán.

A döntő első félkörében a versenyzők fej-fej mellett haladtak, de ez nem tartott sokáig, mert Tamás Csaba élre tört. A második körben Tip Top (Sepsiszentgyörgy) és Marsal Szultán (Kézdivásárhely) lassulni kezdett, az utolsó körben már csak Hilton Haragos (Kézdialmás) tudta tartani az iramot, de Villámlás végig az élen maradt, és a közönség ujjongása közepette elsőként ért célba. Így Tamás Csaba vehette át az első helyezettnek járó, 1861 mintájú tiszti szablyát Demeter Jánostól, a Székely vágta ügyvezető igazgatójától és az 1845 mintájú vándorszablyát dr. Nagy József vágtafőkapitánytól, amit a települése egy évig őrizhet.

A tizedik Székely Vágta győztese elmondta, két és fél kör után tudta, övé lesz a futam. „Amikor kezdtem a lovamat lovagolni, olyan tiszta szívvel-lélekkel harcolt, hogy éreztem, ő is nyerni akar” – fogalmazott. Azt is elmondta, hogy most kap két hét pihenőt a lova, aztán elkezdik a kondimunkát és a fokozatos felkészülést a Nemzeti Vágtára, ahol hasonló eredményt szeretne elérni, de számára az itthoni futam a fontosabb. „Szeretek nyerni, de mivel székely vagyok, a szívem idehúz, jobb itt lovagolni, mint máshol. Székelyek vagyunk, mindenki a Székely Vágtát szeretné nyerni.”

Az idei Nemzeti Vágtára tehát Farkaslaka, Kézdialmás és Sepsiszentgyörgy lovasai jutottak tovább. A Székely Vágta pénznyereményei idén sem változtak, az első helyezett 6000, a második 4000, a harmadik 3000, míg a negyedik 2000 lej jutalomban részesült.

Simon Ábel

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások