Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Belo szíve Belgrádhoz húz

Belo szíve Belgrádhoz húz Sport

Miodrag Belodedici (Belodedics) az első labdarúgó, aki két különböző klubcsapattal BEK-győztes lett: 1986-ban a Steaua Bukaresttel, 1991-ben a Crvena zvezda Belgráddal. (A BEK a mai Bajnokok Ligájának elődje.)

Hirdetés
Hirdetés

A két siker között disszidált, csak akkor tért vissza Romániába, amikor „hazaárulás” címén kimondott szabadságvesztését törölték a diktatúra utáni demokratikusabb rendszer igazságszolgáltatási szervei. Ötvenháromszoros román válogatott középhátvéd.

A minap Belodedicset a Steaua és az FCSB közötti rivalizálásról faggatták, megkérdezték melyikkel tart. „A Csillaggal”, mondotta Belo. Kitört a nevetés, s pontosítást kértek, hogy melyikkel. „A Belgrádi Vörös Csillaggal”, válaszolta az 57 éves sportember. Második BEK-győztes csapatának a neve (Crvena zvezda) ugyanis Vörös Csillagot jelent. A további firtatásokra válaszolva elmondta, sajnálja, hogy az egykori Steaua eltűnt a román élvonalból. Kétkedését fejezte ki afelől, hogy az újjászervezett csapatnak a Liga 2-ből gyorsan sikerülhet feljutnia a Liga 1-be. „Hozzáértés, sok pénz kell ehhez”, mondotta.

A katonaklubként újjáalakult CSA Steaua erősítésén dolgozó vezetőség épp a napokban jelentette be, hogy a következő idényben még nem céljuk az élvonalba jutni, még akkor sem, ha az első két helyen végeznének. Egyelőre nem tudnak eleget tenni a nemzetközi szövetség követelményeinek, amelynek előírásai szerint tagországok élvonalbeli nemzeti labdarúgó bajnokságaiban nem szerepelhetnek olyan csapatok, amelyek száz százalékban állami intézmények, szervek kötelékeihez tartoznak. A CSA Steaua márpedig jelenleg ilyen. A feljutási terveket korábban erélyesen bírálta Gigi Becali, az FCSB tulajdonosa, aki bírósággal fenyegette meg a Steauát, amellyel amúgy is sok pert lefolytattak az utódlási jogokért, elnevezésért stb.

Lesújtó véleményt mondott a Steaua és az FCSB között fennálló konfliktusról Mircea Sandu, a Román Labdarúgó-szövetség volt elnöke. Szerinte az FCSB klubot megilletné a Steaua jogutódlása, trófeagyűjteménye, így az 1986-os BEK-serleg birtoklása is. Értesülései szerint az UEFA sem szívesen nyugtázta a törést a klub történetében, inkább a folytonosság híve, és a magántőkéjű FCSB pártján áll, jó példaként említi a Steaua privatizálását. A román szakszövetség volt elnöke ugyanakkor rámutatott, állami intézmények, önkormányzatok csapatainak játékjogát csak a 4., 5. ligában – megyeiben, körzetiben – kellene engedélyezni, mert gyakori tapasztalat, hogy ezeknél a csapatoknál a polgármester, a klubelnök, a szponzor fiát kell játszatni, képességeitől függetlenül. 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük