Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Óriási bukás Dublinban

Óriási bukás Dublinban Sport

Elesett, és ezzel pont nélkül maradt a hétvégén Dublinban Szabó Norbert. A sepsiszentgyörgyi pályakerékpáros a maláj csapat „áldozata” lett, miután a keirin előfutamban, az utolsó kanyarban, a világbajnok Aziz Awangot „védő” maláj versenyző vállal meglökte, és óriásit bukott. Ugyan semmije sem tört el, de a versenyt nem tudta folytatni. Sőt, a Világkupa kvalifikációja is veszélybe került.

A CL1-es kategóriájú írországi verseny keirin (motorfelvezetéses üldözőverseny) szériájában szombaton többek között az aktuális világbajnok Aziz Awanggal kellett megküzdenie Norbertnek.

– Ahogy a motor kiment, Awang az élre állt, és mögéje sorolt be csapattársa, majd egy argentin versenyző és én következtem. Az utolsó körben megelőztem az argentint, és kívülről „körbekerültem” a két malájt is, amikor az utolsó kanyarban, a világbajnokot „védő” második versenyző, egyáltalán nem véletlenül, vállal meglökte a csípőmet, amitől a kis dőlésszögű szabadtéri pályán a hátsó kerekem megcsúszott, lefordult róla a gumi, beszorult a vázhoz, és blokkolta a kereket, amivel én még mentem vagy 20 métert, mielőtt elestem. Mindez óránként olyan 70 kilométeres sebességgel – mesélte el megkeresésünkre Szabó.

Norbertnek nagy felületen lehorzsolódott a bőre a bal vállán, könyökén, csípőjén, combján, és szó szerint kilátszik a bal bokacsontja. Bár az incidenset észlelte a versenybíróság, semmilyen elmarasztaló döntés nem született, mert a szervezők nem biztosítottak folyamatos videofelvételt, ami bizonyítékul szolgálhatott volna. Ezzel Szabó Norbert pont nélkül maradt keirinben, és nem tudott indulni a vasárnapi sprintben.

Hirdetés
Hirdetés

– A motiváció változatlan, félelemről szó sincs, a bukás a pályakerékpározás része, mindenkivel előfordul – mondta el érdeklődésünkre Norbert, aki pillanatnyi csalódottságában nem sorolta legkedvesebb barátai közé a bukását előidéző maláj versenyzőt.

Problémás az is, hogy emiatt veszélybe került a két hét múlva esedékes olaszországi CL 2-es dupla verseny, ahol feltétlen helyezéseket kellett volna szerezni ahhoz, hogy megfelelő számú pont gyűljön szeptember végére ahhoz, hogy indulhasson a Világkupán, mert csak onnan lehet kvalifikálni a 2020-as tokiói Nyári Olimpiai Játékokra. Ha sikerül indulnia Olaszországban, akkor át kell írni az előre kidolgozott stratégiát, hogy eljuthasson az ukrajnai és lettországi versenyekre.

Amint arról beszámoltunk, Norbert egy hónappal ezelőtt remek eredményeket ért el Tajvanon, hol a két CL1-es versenyen mintegy 300–300 pontot gyűjtött sprintben is és keirinben is, és ezzel körülbelül 600 pontja van összesen. A sokévi tapasztalat azt mutatja, hogy legalább 850 pont kell ahhoz, hogy egy versenyző, az Világkupa-elitjéhez csatlakozhasson. A CL1-es versenyeken 200, az CL2-eseken 100 pont jár a győzelemért, és arányosan kevesebb a helyezésekért. Mindenkinek kötelező mindkét versenykategóriából pontokat gyűjteni.

Szabó Norbert támogatói a Bertis, a Conico, az In-Nova, a Depo, a High Energy és a Román Kerékpáros-szövetség.

 

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük