Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Ázsiai „tantúrák”

Magyar, román és általában európai szempontból kifejezetten szerencsés, hogy az elkövetkezendő 5–10 hónapban Japán vagy valamelyik más ázsiai ország lesz a helyszíne rangos sportviadaloknak. A jövő évi tokiói nyári olimpiára készülő sportolók szervezete is szokja a jelentős óraeltolódást. A magyar úszók és vízilabdázók már hazai környezetben kegyetlen programmal készültek, az étkezés, edzés és alvás időszakait is igyekeztek ázsiaira „tekerni”, amennyire ez sikerült. Igaz, egyelőre még nem az olimpia, hanem a minél sikeresebb világbajnoki szereplés érdekében. Helyszín a Japánnal tengeri szomszéd Dél-Korea, Kvangdzsu város. Időszak: július 12–28. Vízilabdában a tét az olimpiai részvétel vagy legalább selejtező kiharcolása. Emellett a jövő nyári bioritmus átállításához kifejezetten hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek… A női kézilabdázóknak úgyszintén hasznos lesz majd a decemberi világbajnokság, amelynek a házigazdája éppen Japán. Az olimpia jegyében még számos világkupa-viadalt, kvalifikációs tornát szerveznek ázsiai országokban. Úgyszintén lesznek majd alkalmazkodó felkészülési versenyek, mérkőzések Tokióban és Japán más városaiban. A sportorvosok mérhetnek, sűrűn jegyzetelhetnek.

Olimpiáról lévén szó, egy magyar csapat szombaton kidőlt a sorból, elveszítette a részvételi esélyt. A női kosárlabda-válogatottnak az első 6-ban kellett volna végeznie az Európa-bajnokságon, a negyeddöntőben egy dobásnyira volt a sikerhez, ám ezúttal a brit ellenfél volt a szerencsésebb. Az elvétett dobás viszont nem az olimpiai részvételről, hanem a selejtezőn való indulásról döntött volna, ha kosárba talál. Jelen állás alapján elméletileg öt magyar sportcsapat juthat el az olimpiára: női, férfi kézilabda- és vízilabda-, valamint a női 3×3-as kosárlabda-válogatottak. A román U21-es futballválogatott olimpiai résztvevő, mellette a női kézilabdának van még esélye.

Egyébiránt a magyar felnőtt strandkézilabda-válogatottak ott folytatták, ahol a tizenévesek abbahagyták. A nők vasárnap délután döntőt játszottak Dániával, a férfiak a bronzért küzdhettek Oroszországgal. A sajtó általában elbagatellizálja ennek a sportágnak az eseményeit, noha rendkívüli ügyességet, állóképességet igénylő látványos, életteli labdajáték.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük