Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Novák Eduárd sportminiszter a Román Sí- és Biatlonszövetség elnökének lemondását kéri

Novák Eduárd sportminiszter a Román Sí- és Biatlonszövetség elnökének lemondását kéri Sport

A Román Sí- és Biatlonszövetség (FRSB) elnökének lemondását kérte csütörtökön Novák Eduárd sportminiszter, amiért a szakszövetség lemondott a pekingi téli olimpia román kvótahelyeinek egyikéről.

Hirdetés
Hirdetés

A tárcavezető ugyanakkor arra kérte a FRSB-t és a Román Olimpiai és Sportbizottságot, hogy ha még lehetséges, tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy egy sportoló elfoglalhassa a Románia rendelkezésére bocsátott helyet.

Csütörtöki Facebook-bejegyezésben Novák Eudárd elfogadhatatlanak és érthetetlennek nevezte a szakszövetség döntését. Szerinte a FRSB elnökének, Dan Gheorghe Mihocnak vállalnia kell ezért a felelősséget. „Le kell mondania a tisztségéről, mert úgy tűnik, hogy nincs tisztában a szerepével” – írta a miniszter.

Novák szerint a FRSB eljárása azért érthetetlen, mert a szakszövetség az utóbbi években összesen tízmillió euró támogatást kapott az állami költségvetésből. „Elfogadhatatlan, hogy a szakszövetség nem tesz meg mindent a pénz éremre váltásáért. Amikor magyarázatot kértem tőle, az érv az volt, hogy egyetlen más sportoló sem felel meg az olimpiai csapatba való felvétel kritériumainak” – írt a miniszter. Emlékeztetett: a sportminisztériumnak nincs jogalapja beleszólni abba, hogy Románia kiket küldjön az olimpiára, ez kizárólag a szakszövetség hatáskörébe tartozik.

Ania Caill alpesi síző szerdán a Facebook-oldalán jelentette be, hogy a szakszövetség lemondott a pekingi téli olimpián megszerzett kvótahelyéről. A FRSB főtitkára, Puiu Gaspar erről azt nyilatkozta szerdán Izvorani-ban, hogy a kvótahely nem névre szól, ezért nem Ania Caillt illeti meg.

A szakszövetség a múlt héten közölte: fenntartja azt a korábbi döntését, hogy Ania Caill síző ne legyen tagja a román küldöttségnek a pekingi téli olimpián. Ezt azzal indokolták, hogy a sportoló felkészültsége nem felel meg a FRSB elvárásainak. 

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük