Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Nehéz, de nem lehetetlen

Nehéz, de nem lehetetlen Sport

Mindenki egészséges a csütörtökön kezdődő, magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kézilabda-válogatottnál, a kisebb sérülést összeszedő Bánhidi Bence mellett Chema Rodríguez másodedző is visszatért. A magyar válogatott legutóbb kilencedik lett az Európa-bajnokságon, idén a legjobb nyolc közé kerülés a cél.

Hirdetés
Hirdetés

Január 13. és 30. között Magyarország társházigazdaként, Szlovákiával közösen rendezi a 15. férfi kézilabda Európa-bajnokságot. Gulyás István szövetségi kapitány 20 játékost nevezhet, mérkőzésenként 16-an léphetnek pályára – a torna folyamán pedig 2-2 cserelehetősége lesz a kapitánynak a 35-ös bő keretből, amelyben olyan nevek is szerepelnek, mint Balogh Zsolt, Leimeter Csaba és Juhász Ádám, a rendkívül tehetséges Éles Benedek vagy az utolsó szűkítés áldozata, Ilics Zoran.

Európa-bajnokságon a magyar férfiválogatott még egyszer sem tudott a dobogón végezni és az eddigi legjobb eredménye is egy hatodik helyezés, a tizenkét csapatos, 1998-as kontinenstornán. Hazai pályán a nyolc közé kerülés, a Magyar Kézilabda Szövetség elvárásának teljesítésével akár minden idők legjobb Eb-helyezését is elérheti Magyarország.

A szövetségi kapitány segítői változatlanok a korábbi világeseményekhez képest, Chema Rodríguez másodedzőként, Porobic Haris kapusedzőként segíti Gulyás munkáját és Nagy László csapatvezetőként segíti a szakmai stáb munkáját. Gulyást 2019 nyarán nevezték ki főállású szövetségi kapitánynak, megbízatása a 2022-es Eb végéig szól – a lehető legjobb alkalom egy kiugró eredményre és a bizonyításra, hazai közönség előtt a lélegzetelállító MVM Dome-ban.

A válogatott kerete az évek során fiatalításon esett át, de közel ebben az összeállításban szerepelt és építkezett. Ennek köszönhetően egy összeszokott, fiatalos lendülettel kézilabdázó csapatot láthatunk majd Budapesten. Akárcsak, 2021-ben a világbajnokságon, amelyen drámai körülmények között, hosszabbításban maradt alul a franciák elleni negyeddöntőben Magyarország és végzett az előkelő ötödik helyen – maga mögé utasítva például Norvégiát és két aktuális csoportriválist, Portugáliát és Izlandot. Azonban rutinból sincs hiány, Mikler Roland 208, Lékai Máté pedig 134 válogatott meccsel a háta mögött a csapat legtapasztaltabb játékosai. A csapat másik vezére Bánhidi Bence, a nemzetközi szinten is a világ egyik legjobb beállójának tartott 26 éves játékos kiváló formában játszott az őszi Bajnokok Ligája-találkozókon, 45 gólt szerzett, ugyanannyit, mint a teljes 2020/2021-es kiírásban – az NB I-ben pedig 32-nél jár. Bánhidi ellenállhatatlan volt a 2020-as Eb-n, megválasztották a legjobb beállónak a tornán, és helyet kapott az All-Star-csapatban is.

Nem mellesleg a sportág egyik legismertebb és legfelkészültebb szakírója, a dán Rasmus Boysen jelentős magyar sikereket jósol az Európa-bajnokságon. Boysen szerint az olimpiai és világbajnoki címvédő Dánia nyeri a kontinenstornát, a második Magyarország, a harmadik a vb-ezüstérmes Svédország, a negyedik pedig a legutóbbi Európa-bajnokságon győztes Spanyolország lesz. A Handball Transfers és a Handball World című oldalak szakírója úgy véli, a gólkirály Máthé Dominik, a legértékesebb játékos (MVP) Bánhidi Bence, a legjobb fiatal pedig a svéd Eric Johansson lesz.

A magyar férfi kézilabda-válogatott január 13-án Hollandia ellen kezdi meg szereplését, majd 16-án Portugáliával, 18-án Izlanddal mérkőzik meg a csoportból való továbbjutásért.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük