Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Magyar aranyrajt

A lehetőségekhez mérten kiválóan kezdődött a tokiói nyári olimpia Magyarország számára. A második versenynap vége felé az éremtáblázat 9-ik helyén állt anyaországunk, mégpedig úgy, hogy – kis szerencsével – lehetett volna ez akár 5-ik hely is.

Hirdetés
Hirdetés

Valószínűleg sokaknak van hiányérzete a Siklósi Gergely párbajtőröző ezüstérme miatt, hiszen francia legyőzőjének (Romain Cannone) ez a legelső komolyabb eredménye, korábban még dobogó közelben sem járt a legjelentősebb világversenyeken, és papíron (adott időben gyűjtött pontszámai alapján) a világon az 50-ik hely közelében volt a döntő előtt. Azt szokás mondani, az ilyen ellenfelet „illik megverni”, de a sport éppen attól szép, attól izgalmas, ha nem előre megírt szövegkönyvek alapján zajlanak a versenyek. A francia fiatalembernek 2021. július 25-én sokkal jobb volt a bioritmusa, mint Siklósi Gergelynek, hiszen a magyar vívó a címvédő világbajnok és jelenlegi világranglista-vezető, tehát csak jobb, mint ellenfele, de ez ott és akkor nem volt elég a francia fiú lendületével szemben.

A kardvívó Szilágyi Áron papíron nem volt annyira kiemelkedően esélyese a kardvívásnak (mint Siklósi párbajtőrben), de hát London és Rio de Janeiro aranyérmesével nagyon komolyan számolnia kellett a mezőnynek. A magyar kiválóságnak az volt a fő hajtóerő, hogy kardvívásban a világon elsőként triplázhat. És triplázott! Nyolc év alatt három egyéni olimpiai aranyérem ebben a „hadtörténeti” sportágban – nehéz olyan szavakat találni ehhez, ami nem minősül közhelynek. A Szilágyi Áron fizikai és mentális felkészülési módszereit tanítani kellene, és lehet, tanítják is majd. Az olimpia első tényleges versenynapján elért győzelme aranyrajt a magyar sportnak, és egészen biztos, hogy ez csak a kezdet. Esély mutatkozik arra, hogy a vívók átvállaljanak valamicskét abból a „mínuszból”, amit az úszók viszonylagos visszaesése okozhat. A férfi és női kardvívó csapat egyaránt dobogóesélyes, ideális körülmények – például jó formaidőzítés – között a magyar férficsapat az aranyérem fő várományosa. A „kardozó” nők egyéniben és csapatban is a dobogót ostromolhatják. Láthattuk, Hosszú Katinkával szemben már nem reális elvárás az a „biztos arany”, ami Rióban az volt. Talán 200 m vegyesen lehet egy szép „hattyúdala”. Más a helyzet Milák Kristóffal, az ő remélt győzelme (200 m pillangó) a „kötelező kategória”.

Magyar szempontból a 2020-2021-es nyári olimpia első két napja feledtette az előző ázsiai játékok lidérces első két hetét. Akkor, Pekingben, 2008 augusztusában (8-24.) az utolsó előtti versenynap (23.) reggelén Magyarország még aranyérem nélkül állt! Egyedi helyzet volt az olimpiák történetében! Az utolsó két nap mérlege azonban kiváló: 3 arany, 1 ezüst, 1 bronz. A teljes mérleg: 3-5-2.

(bl)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük