Felhívás!

Zöld rendszámtábla az elektromos autóknak, előnyök a tulajdonosaiknak

Zöld rendszámtábla az elektromos autóknak, előnyök a tulajdonosaiknak Románia

„Zöld rendszámtáblájuk lesz az elektromos autóknak, és ezek egyfajta zöld útlevélként fognak működni, különböző előnyökhöz juttatva a környezetbarát személygépkocsik tulajdonosait” – idézte Tánczos Barnát az RMDSZ közleménye.

A környezetvédelmi miniszter elmondta: a kezdeményezést a Belügyminisztérium és Lucian Bode miniszter is támogatja. „Hamarosan véglegesítjük a jogszabály-tervezetet, és a kormány jóvá fogja hagyni a környezetbarát autók rendszámának megváltoztatását. Így fehér alapon zöld betűk és számok kombinációi lesznek a rendszámtáblákon. Ezáltal sokkal egyszerűbb lesz előnyökhöz juttatni ezeknek az autóknak a tulajdonosait a fővárosban és más nagyvárosokban, legyen szó parkolásról, bizonyos zónákba való behajtásról, ugyanis a legtöbb városban bizonyos zónákban korlátozni kell a szennyező gépjárművek behajtási jogát. A zöld rendszám egyfajta zöld útlevélként fog funkcionálni azoknak, akik meghozták azt a döntést, hogy személyes példájukkal járulnak hozzá a környezetszennyezés csökkentéséhez” – fejtette ki a miniszter a Green Report Mobility and the city című konferenciáján.

A tárcavezető továbbá elmondta, hogy az általa vezetett minisztériumban is folyamatban van két elektromos autó beszerzése, és ő maga is teszteli a különböző modelleket. Tánczos Barna elismerte, hogy az elektromos autók ára még mindig magas, de biztató jelként említette, hogy az árak csökkenő tendenciát mutatnak. 

A miniszter a konferencia keretében továbbá felhívta a figyelmet a Zöld Péntek kezdeményezésre, és mindenkit arra biztatott, hogy ahányszor csak teheti, mondjon nemet az autójának, és közlekedjen gyalog, kerékpárral, rollerrel vagy utazzon tömegközlekedéssel – ahogyan ő is tette ezen a pénteken is. 

Tánczos Barna továbbá rámutatott az önkormányzatokat célzó, Környezetvédelmi Alap által finanszírozott programokra is, amelyekkel a minisztérium támogatja azokat az önkormányzatokat, amelyek elkötelezettek a levegőszennyezés csökkentése iránt.

Felhívta a figyelmet többek közt a napokban induló, a közvilágítás ökologizálására irányuló programra, amelynek hatására a helyi hatóságok elektromos áramot spórolhatnak, ami komoly lépés az intelligens energiafelhasználásra való áttérés felé.

A miniszter elmondta, vannak olyan polgármesteri hivatalok, amelyek sokat tettek az ügy előmozdítása érdekében, de olyanok is akadnak, amelyek még nem ragadták meg a kínálkozó lehetőségeket annak érdekében, hogy tisztább, fenntarthatóbb környezetet teremthessünk.

„Sajnos a levegőminőség javulását célzó terveket sokszor nem veszik elég komolyan a helyi hatóságok. Minél több levegőminőség-mérő állomást üzemelünk be, annál valósabb képet kapunk arról, hogy mennyire szennyezett a levegő a nagyvárosainkban, és így az Európai Bizottság emiatt indított kötelezettségszegési eljárásait is lezárhatjuk” – hangsúlyozta.

A környezetvédelmi miniszter a romániai autópark megújulását célzó programok fontosságát is kiemelte, kitérve a roncsautóprogramok népszerűségére. Tánczos Barna kifejtette, a roncsautóprogram plusz 600 millió lejes, már kiegészített költségvetése sem biztos, hogy elegendőnek bizonyul majd, akkora az érdeklődés a program iránt, például a catering cégek és a futárszolgálatok is nyitottak arra, hogy elektromos autókat szerezzenek be, ezért tárgyalások folynak arról is, hogy célzottan ezeket a vállalatokat is megszólítsák egy hasonló programmal.

„Kiszámíthatóságra és folytonosságra van szükség. A zöld közlekedésre 3-4-szer ekkora költségvetést fogunk fordítani a következő periódusban” – összegzett a környezetvédelmi miniszter.

(közlemény)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Hozzászólások
   • User
    Dátum: 2021. október 4., 13:17
    ÉRTÉKELÉS: -3

    Ilyenek a kötekedők. Kért pénzt és autót 30000 euró alatt. Ott van a Spring (de más is van 20-25000 körül, . Akkor már az a baja, hogy ezzel hogy jut el a határhoz. Nem arra való, de ez nem volt benne az eredeti felvetésben. Arra ott a Hyundai Kona 64kwh, 480km hatótáv, 26000 euró. Egy 50 perces vagy két rövidebb szünettel letudja a távot Budapestig, ha már ez lett a feltétel.

 • User
  Dátum: 2021. október 4., 21:56
  ÉRTÉKELÉS: 3

  A gazdagok újabb kiváltsága!
  Egyszerű Logant sem tud venni 1 munkás 10 évnyi spórlásból!!! Mivel lesz környezetbarát? Hogy az áram “zöld”?! Megzöldítik időközben!

  • User
   Dátum: 2021. október 6., 13:07
   ÉRTÉKELÉS: 4

   Csodálkozni fog, de nem környezetszennyezőbb, mint a villanymozdony. Ha érdekli, kifejtem bővebben. Egyelőre csak annyit: a villanymozdony tkp.is gőzmozdony, csak máshol füstöl, mint ahol megy.

   • User
    Dátum: 2021. október 6., 17:06
    ÉRTÉKELÉS: 1

    Na, erre kíváncsi vagyok. Mert a villany csak egy (nem is olyan nagy) része származik szénerőműből és azok is sokkal nagyobb hatásfokúak és jobb tisztító berendezéssel rendelkeznek, mint egy gőzmozdony.

    • User
     Dátum: 2021. október 7., 15:30
     ÉRTÉKELÉS: 7

     Nem akarom meggyőzni semmiről, csak kifejteni, hogy a gőzmozdony nem is olyan fekete, mint amilyennek lefestik. Igen: alacsony a hatásfoka, a legmodernebbeknek is csak 15 % körül: a vezetőknek kényelmetlen: nyáron sem meleg, télen nagyon hideg, dacára a jó nagy tűznek… bonyolult a karbantartása meg van még egy sereg hátránya. A látványos füsttől viszont nem kell annyira félni, mert ennek java része vízgőz. Sőt, ha jó minőségű a szén, jó a gép és érti a dolgát a személyzet, nem is nagyon füstöl.
     Romániában az áram bő egyharmada szén-, ill. gáz-csúcserőművekből származik, 7, 4 %-a atomerőműből, abból az egyből. Ezek hozzávetőlegesen mintegy 9000 MW-nyi energiát termelnek. Mind szennyeznek, az atomerőmű potenciális veszélyforrás. A vízierőművek környezetromboló hatásáról könyvtárakat lehetne teleírni. A szél- és naperőművek legyártása, telepítése szintén komoly környezetkárosítással jár és még rondítja is a tájat.
     A nálunk használatos villanygépek 3,4-7 MW közötti teljesítményűek kb 600-650 van belőlük, persze, nem működik mindegyk egyszerre. De ha fele müködik átlagosan 5 MW teljesítmény mellett, akkor is a szénerőművek termelésének 40 %-át használják fel. Ha mondjuk, két-három személyvagont visz, akkor is egy kisebb városra való energiát fogyaszt. Egy kisebb, 2-300 kW teljesítményű gőzmozdony ugyanezt letudja 100 km-ként 4-5 mázsa szénnel, ugyanolyan kereskedelmi sebesség mellett.
     A felsővezeték kiépítése, karbantartása költséges, a rézkábel előállítása sizntén nem kedvez a környezetnek.

     • User
      Dátum: 2021. október 7., 17:47
      ÉRTÉKELÉS: 0

      A környezetszennyezés vizsgálatánál mindig meg kell vizsgálni, hogy mit akarunk megszüntetni. Mert nem mindegy, hogy környezetszennyezés alatt a szén-dioxid vagy egyéb gázok, részecskékre gondolunk. A villanyautó elsősorban a városi szennyezést oldja meg, azt viszont nagyon is nagy hatásfokkal. Ez így lenne akkor is, ha az energiamérlege ugyanannyi lenne, mint a belső égésűeknek. Viszont nem annyi és nagyon nem mindegy CO2 szempontból sem, hogy 100%-ban vagy 40%-ban származik az energia fosszilis anyagokból. Olyan nincs, hogy teljesen tiszta legyen, ezt jól leírta. Kompromisszumot kell keresni. Ott van még a kenőanyagok problémája a belsőégésűek esetében, a több fékpor termelődés, mely szintén nem jó a lakott településen.
      A levezetése továbbra se győzött meg, hogy a gőzmozdony kevesebbet szennyezne, legyen az CO2 vagy egyéb. Egyedül a felépítése előnyös, mert egyszerűbb, kevesebb anyag, főleg ritka anyag kell hozzá, mint egy villanymozdonyhoz. A 15% hatásfok viszont nagyon nem annyi, mint egy 80%-os hatásfokú villanymotor, még ha a hálózat veszteségeit rárakjuk (amit ugye a gőzösnél is rá kell rakni, a szenet oda kell szállítani, a vizet pumpálni) is. Ráadásul fékezéskor generátor üzemben is működnek.
      Summa-summárum, az elektromos autó nem megváltás, egyelőre nem mindenkinek megfelelő, de a mostaniaknál környezetkímélőBB . Legjobb lenne viszont hanyagolni az autót, bármilyen meghajtással működik. Gyaloglás, bicikli, tömegközlekedés (nem repülővel).

 • User
  Dátum: 2021. október 8., 8:50
  ÉRTÉKELÉS: 0

  SZóval a foszilis fűtőanyagok energiává alakítása környezeti tényezőkre NEM SZ@R, MERT K@KA. Végre, kilöttyent valami a zavaros pohárból.

 • User
  Dátum: 2021. október 19., 14:39
  ÉRTÉKELÉS: 0

  Nálunk azt jelenti, hogy kivételezett személy, akivel teljesen fölösleges perlekedned, úgyis te maradsz a vesztes, illetve a károd téged terhel.

  • User
   Dátum: 2021. október 19., 20:36
   ÉRTÉKELÉS: 0

   Az, a sok Springes vagy Škoda Citigos esetleg Leafes, Zoes vagy Konas mind nagykutya nem? Sok új vagy használt nem elektromos autó többe kerül.
   Van egy nem is annyira kicsi réteg Romániában aki becsületes munkából meg tudja engedni magának, hogy befizessen egy 20-30000 eurós autóra. Plusz még ott vannak a céges autók is. Még Kovászna megyében is vannak ilyenek.

    • User
     Dátum: 2021. október 20., 10:41
     ÉRTÉKELÉS: 1

     Hol írtam, hogy bagatell? Azt írtam, hogy sok olyan ember van aki ezt össze tudja szedni vagy befizetni egy ilyenre részletre úgy, hogy közben nem lop és nem csal adót. Nehéz a szövegértés.

 • User
  Dátum: 2021. október 20., 23:55
  ÉRTÉKELÉS: 2

  Szentgyorgy nem nagy város, de gyalogosan igy is egy oraba is telhet a varos egyik szeletol a varos masik szeleig gyalogolni. A varos dombos videken helyezkedik el, ezert a bicikli sem felel meg minden alkalomra, mert ha az allomasrol a Fenyves utcaig kell biciklizni az bizony egy kis” verejteket csal ” ki az ember kulombozo testreszen, es a kollegak majd nem fogjak ertekelni, gyalogolva pedig 30-40 perc, ez tul hosszu es akkor sem fogjak a kollegak ertekelni a natur illatot. Az elektromos autok teljesitmenye naprol- napra no, de kulombozo kimutatasok meg mindig azt mutatjak, hogy a gazas autok a legkornyezet kimelobek. Mindenki vasarlas elott erdeklodjon az autok teljesitmenyerol, hatekonysagarol, szerviz lehetosegekrol, mert az uj autok is elobb-utobb szervizt fognak igenyelni .

  • User
   Dátum: 2021. október 21., 8:51
   ÉRTÉKELÉS: -2

   Hányszor és hányan teszik meg az utat egyik végéből a másikba? A domb pedig semmi, ha valaki egy hétig rendszeresen teker észre se veszi. Vagy majd használ elektromos rásegítésű biciklit. Akiknek ez gondot okoz , járhat autóval vagy tömegkozlekedéssel. Nem kell teljesen tiltani az autózást, a fölösleges utakat kell elkerülni. Akár kikényszerítve is, erre a nyugati városok már rájöttek.

   • User
    Dátum: 2021. október 21., 11:10
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Amikor az ember fiatal, akkor a korhaz domb nem jelent kulonosebb akadalyt, de bizony 50 felett egy kisebb megeroltetes. Es nem mindenki sportol rendszeresen, itt az atlag emberol beszelunk.

    • User
     Dátum: 2021. október 21., 13:38
     ÉRTÉKELÉS: -2

     Írtam megoldást az átlagembereknek is: gyaloglás, busz, elektromos bicikli vagy akár elektromos roller. Az utóbbiak még aránylag drágák, de csak addig, amíg nem hasonlítjuk egy autó fenntartásához.