Hirdetés
Hirdetés

Wass Albert verseiből összeállított irodalmi műsor miatt vizsgálódik a rendőrség

Wass Albert verseiből összeállított irodalmi műsor miatt vizsgálódik a rendőrség Románia

Vizsgálatot indított a román rendőrség egy Székelyudvarhelyen tavaly októberben tartott Wass Albert irodalmi műsor miatt – közölte Sorbán Attila Örs, a Wass Albert-estek rendezvénysorozatot szervező Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület elnöke kedden egy Csíkszeredában tartott sajtótájékoztatón.

Az EMI a tájékoztatóról kiadott közleményében tudatta: a rendőrség azzal gyanúsítja a rendezvény főszervezőjét, hogy a tavaly október 12-én tartott székelyudvarhelyi Wass-előadással megsértette a háborús bűnösök népszerűsítését tiltó 2002/31-es kormányrendeletet.

Az EMI közölte: a vizsgált rendezvényen a Pannonikum zenekar dalai és a könyvesboltokban Erdély-szerte szabadon árusított Wass Albert-könyvből választott versek voltak hallhatók. Az egyesület kinyilvánította: a Wass Albert-estek műsor a szülőföld és a nemzet szeretetét volt hivatott Wass Albert irodalmi munkásságán keresztül népszerűsíteni, a műsornak semmilyen más célja nem volt. Az EMI felidézte: az egyesület elnökét és alelnökét tavaly egyszer már kihallgatta a rendőrség ugyanebben az ügyben.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyesület közölte: megfélemlítési akciónak tekinti a rendőrségi eljárást. “Egy kulturális rendezvény ilyen szintű kiforgatása és megtámadása folytatása annak a magyarellenes hadjáratnak, amelyet a román állam évek óta folytat saját állampolgárival szemben” – áll az egyesület közleményében.

Az erdélyi arisztokrata családból származó Wass Albert írót azzal vádolták meg a korabeli román hatóságok, hogy több ember kivégzésére bujtotta fel az 1940-ben Észak-Erdélybe bevonuló magyar hadsereget. Az írót és apját 1946-ban háborús bűnök elkövetése miatt egy kolozsvári népbíróság távollétében halálra ítélte. Wass Albert a háború után nem tért vissza Erdélybe, 1951-től az Egyesült Államokban telepedett le. A kommunista román hatóságok kiadatási kérelmét az amerikai igazságügyi minisztérium több rendben is megvizsgálta, és megalapozatlannak találván elutasította.

Wass Albert halála után az író egyik fia elindította a rehabilitálás romániai folyamatát, de perújrafelvételi kérését a román legfelsőbb bíróság 2008-ban jogerősen elutasította.

A gyergyószentmiklósi ügyészség 2013-ban gyergyószentmiklósi és gyergyócsomafalvi magyar értelmiségieket vizsgált ki Wass Alberthez kapcsolódó rendezvények szervezése miatt, de nem indított bűnvádi eljárást az érintettek ellen.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2019. május 21., 17:51
    ÉRTÉKELÉS: 7

    Pannónikum Együttes Tisztelt EMI-sek, Kedves Őrs! Nagyon sajnáljuk, hogy a XXI. században, egy Európai Uniós országban ez megtörténhet. Nem ártottunk senkinek és nem bántottunk senkit a zenekari pályafutásunk alatt, így a románokat sem. Ezzel az Erdélyi Wass Albert akusztikus koncert sorozattal egyetlen célunk volt, a magyar kultúra terjesztése határon túli barátaink részére. Mint ahogy Őrsnek már privát levelezésünkben is leírtuk, Hegyi Károly és jómagam (Becs József) bármikor készek vagyunk kiutazni Erdélybe, hogy tanúsítsuk, hogy szándékunk jóindulat volt és ahogy Wass Albert is írta, nem valami ellen harcolunk, hanem valamiért. És ez a valami a magyar történelmünk és kultúránk népszerűsítése. Még egyszer nagyon sajnáljuk a kellemetlenséget és ha bármiben tudunk segíteni, kérünk Titeket szóljatok! Barátsággal: Hegyi Károly zenekar vezető, Becs József szervező.