Hirdetés
Hirdetés

Voiculescu: eltérések vannak a Covid-kórházak által jelentett halálesetek és a valós számok között

Voiculescu: eltérések vannak a Covid-kórházak által jelentett halálesetek és a valós számok között Románia

Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszter úgy nyilatkozott pénteki sajtótájékoztatóján: mandátuma 113 napja “a mentalitások ütközésének 113 napja” volt.

Hirdetés
Hirdetés

Egészségügyi miniszteri mandátumának 113 napja “a mentalitások ütközésének 113 napja” volt – nyilatkozta pénteki sajtótájékoztatóján Vlad Voiculescu leváltott tárcavezető.

Kifejtette: az egészségügyi tárca összeomlóban volt, amikor átvette annak vezetését, és továbbra is aggódik “az ebben az országban élő emberekért, azokért, akiknek segítségre van szükségük, azokért, akikre a politikusok csak választópolgárokként tekintenek, a rendszerben dolgozó emberekért, azokért, akik változást akarnak.” Az elmúlt napok tapasztalatai azt mutatják, hogy ha valaki magára haragítja “a rendszert”, konkrét érvek hiányában is félre lehet állítani – tette hozzá.

Voiculescu rámutatott, “ijesztő” sebezhetőségeket talált a központi és területi intézményeknél, amelyek a munka összehangolásának hiányára utalnak, arra, hogy a rendszer nem képes a polgárokat szolgálni.

“Ahhoz, hogy mindezeken változtatni lehessen, időre, emberekre, bizonyos fajta mentalitásra és hozzáállásra van szükség. Olyan emberekre van szükség, mint Andreea Moldovan vagy azok, akiknek a neve a minisztérium oldalán látható, és akiket sokszor bíráltak, ironizáltak, amiért tiszteletbeli tanácsosként csatlakoztak a csapathoz” – fogalmazott.

A volt miniszter hozzátette, a román állam egyik legnagyobb problémája – nemcsak az egészségügyben, hanem minden más területen is – “intézményeinek rendkívül korlátozott kapacitása”.

“A kormányfő majdnem soha nem tárgyalt az egészségügyi minisztériummal”

Vlad Voiculescu azt mondta, Florin Cîţu miniszterelnök majdnem soha nem tárgyalt az egészségügyi minisztériummal, és “az ország első számú járványügyi szakemberévé” vált.

Azt hiszem, ott tévedtem, hogy egyfajta belátást vártam el így járványidőben bizonyos politikusoktól, a sajtó egy részétől, de tévedtem. Abban is hittem, hogy egy olyan koalíció által megbízott miniszterelnök, amelyben egyértelmű szabályokat fektettek le, nem fogja olyan megfontolásokból felhasználni kapott hatalmát, amelyek inkább a politikai karrierjéhez köthetők. (…) Azt hittem, túl vagyunk a rangjelzések, a különlegesek, a mérhetetlen kiváltságok korán. Tévedtem: még van mit megtennünk odáig. Abban viszont biztos vagyok, hogy ezen az úton kell haladnunk” – mondta a leváltott egészségügyi miniszter a parlament épületében tartott sajtótájékoztatóján.

Véleménye szerint “teljességgel helytelen és etikátlan dolog” volt Florin Cîţu kormányfő részéről őt és Andreea Moldovan államtitkárt leváltani a járvány közepén, de úgy tűnik, hogy ha a közérdek védelmében cselekszel, és “belezavarsz az érdekek egy bizonyos rendszerébe, a rendszer ellened fordul”.

Voiculescu azt mondta, az iskolák megnyitásának kérdésében állandóan őt hibáztatták, és a miniszterelnök majdnem soha nem egyeztetett vele.

“Románia miniszterelnöke az ország első számú járványügyi szakemberévé vált, olyan dolgokról beszélt, amelyekről nem voltak ismeretei, olyan dolgokról, amelyekről nem egyeztetett sem a szakbizottságokkal, sem a szakértőkkel” – tette hozzá.

Felrótta ugyanakkor, hogy az egészségügyi rendszerben bekövetkezett minden incidenst, balesetet, vagy nem tökéletes helyzetmegoldást, amelyekért egyébként véleménye szerint nem az egészségügyi minisztérium volt a felelős, politikai manipulációra használta fel nem csupán az ellenzék – mert ez természetes dolog -, hanem a koalíciós partnerek is. Példaként a Foişor kórházban történt incidenst említette, ahol a páciensek elköltöztetése nem az egészségügyi minisztérium hatáskörébe tartozott, tehát nem is a tárca volt a felelős a nem megfelelően végrehajtott akcióért.

“Ezekért a dolgokért azonban nem szóltam, és azt hiszem, tévedtem emiatt. Úgy gondoltam, hogy egy koalíciós kormányban vannak bizonyos határok. Úgy tűnik azonban, hogy azok a határok csak a jóhiszemű emberek számára léteznek” – sommázta Voiculescu. Hozzáfűzte, félti az ország lakóit, a segítségre szorulókat, de az egészségügyi rendszerben dolgozókat is, “akik már régóta várnak a változásra”.

“Egy összeomlott egészségügyi rendszert vettem át a mandátum elején” – szögezte még le a leváltott miniszter.

“Jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között”

Vlad Voiculescu arról is beszélt, jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között. Azt is kijelentette: az Unifarm állami vállalathoz köthető a világjárvány legnagyobb “rablásainak” egyike.

Voiculescu a parlament épületében tartott sajtótájékoztatót, amelyen azt mondta: a kormányfőnek felül kellene vizsgálnia a COVID-kórházak haláleset-jelentésének metodológiáját. “Nem akarok számokkal dobálózni, mert nem sikerült dokumentálnunk ezt a helyzetet, de vizsgálataink arra utalnak, hogy alapvető különbségek vannak a jelentett és a valós számok között” – mondta Voiculescu.

Arra a kérdésre, hogy kevesebb vagy több halálesetet jelentettek hivatalosan, Voiculescu azt válaszolta, hogy senkit nem akar vádolni, de a jelenleg alkalmazott módszertan felülvizsgálatra szorul. Hozzátette, arra alapozza kijelentését, hogy a Corona-Forms informatikai platformon (a SARS-CoV-2 fertőzéssel kapcsolatos adatokat központosító rendszer) megjelenő adatok és az egészségügyi minisztériumnak kiküldött számadatok között különbségek voltak. Véleménye szerit tisztázni kell ezen a téren a “statisztikát és a módszertant”.

A volt egészségügyi miniszter ugyanakkor arra kérte a miniszterelnököt, hogy kövesse figyelemmel az Unifarm állami vállalatnál uralkodó helyzetet.

“Ez a román állam egyik olyan vállalata, amelyet a megszűnés veszélye fenyeget, a pandémia nagy rablásainak egyike, minden bizonnyal a legnagyobb. Jó lenne az ügyvivő miniszterség alatt ezt a két dolgot tisztázni, főleg, hogy mindkettő közvetlenül kapcsolódik ahhoz a párthoz, amely a miniszterelnök urat támogatta és támogatja, illetve azokhoz a dolgokhoz, amelyek a tavalyi év kormányzása során történtek” – fogalmazott Vlad Voiculescu.

Hozzátette, nagyon nagy pénzekről van szó az egészségügyben, és a politikának minden szinten beleszólása van a dolgok menetébe.

Rámutatott, tulajdonképpen “ő volt az egyetlen, aki azért akarta ezt a tisztséget, mert szívén viselte” az egészségügyi rendszer sorsát.

“Egyetlen olyan terület sincs az egészségügyben, amely mentes lenne a politikától”

Az egészségügyi rendszernek nincs olyan része, amely mentes lenne a politikától – fejtette ki Vlad Voiculescu.

Pénteken tartott sajtótájékoztatóján a leváltott tárcavezető rámutatott, hogy két héttel ezelőtt felmérte a megyei közegészségügyi igazgatóságok vezetőinek tevékenységét, és az eredmény nem volt túl jó.

“Elmondhatom, hogy eme szakmai testület egy részének a szakmai tudásával nem büszkélkedhetünk” – mondta Voiculescu.

Hozzátette, ezen a területen professzionalizmusra van szükség, ezért alapvetően szükséges, hogy folytassák és felgyorsítják az eljárást az ágazat politikamentesítése érdekében.

“A valóság megláttatására van szükség, és az egészségügyi tárca egész csapatával együtt az átláthatóság megvalósítására törekedett, és véleményünk szerint a járványmutatók kiigazításával, a karantén elrendeléséhez szükséges kritériumok módosításával a helyes úton haladtunk” – magyarázta a leváltott miniszter. Hozzátette, a hatóságok kötelessége arról megbizonyosodni, hogy a mutatók mind a realitást tükrözik és nem “irreális meséket”, és hogy a döntéseket az adatok, a valóság alapján hozzák meg.

“Az Andreea Moldovan által kiadott rendelethez nem volt szükség az országos vészhelyzeti bizottság jóváhagyására”

Vlad Voiculescu azt mondta, a karantén elrendelésének feltételeire vonatkozó rendelethez, amelyet Andreea Moldovan volt államtitkár írt alá, nem volt szükség az országos vészhelyzeti bizottság jóváhagyására.

Voiculescu kijelentette, hogy a szintén menesztett Andreea Moldovan által aláírt határozat csak ürügyként szolgált arra, hogy őt elmozdítsák tisztségéből. Cáfolta ugyanakkor a kormányfő azon állítását, miszerint a határozatot csak az országos vészhelyzeti bizottság jóváhagyásával lett volna szabad kiadni. “Nem volt szükség a CNSU jóváhagyására” – nyomatékosította a volt miniszter.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ő maga miért nem írta alá a kifogásolt dokumentumot, és miért nem értesítette a miniszterelnököt erről a döntésről, Voiculescu azt felelte: “Az egészségügyi miniszter nem rendel el karantént, nem tartozik a hatáskörébe”.

Mint elmondta, a rendelet nagyon fontos szempontokat nevezett meg a vesztegzár alá helyezés feltételeiként, például azt, hogy az illető megyében hány szabad intenzív terápiás hely van, és ezeket az ajánlásokat senki nem ellenezte.

“Ennek az országnak nem politikai úton, veszekedésekkel és szópárbajokkal kell megoldani a problémáit, hanem szakértelemmel, valós, igazságon alapuló adatokkal. Ez a rendelet pontosan erről szólt, az adatokról, a valóságról, az emberek szükségleteiről, az egészségügyi rendszer szükségleteiről” – jelentette ki Voiculescu.

A volt egészségügyi miniszter úgy vélekedett, hogy a rendeletről Raed Arafat belügyi államtitkárnak, az országos katasztrófavédelem vezetőjének kellett volna tájékoztatnia a miniszterelnököt.

Andreea Moldovan: a karantén elrendelésének feltételei tekintetében nem a saját fejem után mentem

Andreea Moldovan, a miniszterelnök által szerdán menesztett egészségügyi államtitkár pénteken úgy nyilatkozott: a karantén elrendelésének feltételeiről szóló rendeletet nem “a saját feje szerint” adta ki, hanem a minisztérium illetékeseivel való egyeztetés után.

Andreea Moldovan kijelentette, Vlad Voiculescu felkérésére csatlakozott a minisztériumi csapathoz, azért vállalta a vele való munkát, mert tudta, hogy jó tervei és elképzelései vannak arról, hogy “miként lehetne meggyógyítani ezt az oly régóta szenvedő rendszert”. Több más személyhez hasonlóan politikailag független szakemberként csatlakozott a csapathoz, ami számára garanciát jelentett arra, hogy azt teheti majd, ami orvosi szempontból helyes. “Egész életemben így dolgoztam, és ezután is így fogok dolgozni” – fogalmazott.

Hozzátette, olyan intézkedéseket akartak hozni, olyan rendeleteken dolgoztak, amelyek hozzájárultak volna ahhoz, hogy a koronavírusban szenvedő betegek mellett a krónikus betegek is megfelelő ellátásban részesüljenek. Ugyanakkor készülőben volt a gyógyszertári tesztelést szabályozó rendelet, illetve a kórházi fertőtlenítésről, sterilizálásról és kézhigiéniáról szóló rendelet is.

A karantén elrendelésének új feltételeiről szóló rendelet kapcsán Moldovan azt mondta, két napon át tárgyaltak erről az egészségügyi minisztérium székhelyén az Országos Közegészségügyi Intézet, az országos katasztrófavédelem képviselőivel, járványügyi szakemberekkel, egészségügyi dolgozókkal és Vlad Voiculescu volt miniszterrel.

“Három-négy órás megbeszélés volt, másnap visszatértünk a témára pontosításokkal, és a végső formát mindenki jónak találta a minisztériumban és a műszaki-tudományos csoportban. (…) Nem a saját fejem után mentem” – jelentette ki a volt egészségügyi államtitkár.

Andreea Moldovan a parlamentben tartott sajtótájékoztatót pénteken Vlad Voiculescu volt egészségügyi miniszterrel közösen.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások