Felhívás!

Vízkereszt: Sokan a jeges Dunába ugrottak a megszentelt kereszt után

Vízkereszt: Sokan a jeges Dunába ugrottak a megszentelt kereszt után Románia

Vasárnap, vízkereszt ünnepén a hagyományokhoz híven több Duna-parti városban is versenybe szálltak az ortodox hívek, hogy a partra vigyék a jeges folyamba dobott keresztet.

Brăilán több ezer embegyűlt össze a Duna partján, a víz megszentelésének ünnepén. A Casian Crăciun alsó-dunai érsek által Dunába dobott keresztért hatan szálltak versenybe, nekik előzőleg friss orvosi vizsgálatokkal és laboratóriumi eredményekkel kellett bizonyítaniuk, hogy egészségesek, nem szenvednek szívbetegségben. A folyamba dobott keresztet a 19 éves Daniel Buricea brăilai fiatalembernek sikerült kivinnie a partra.

Zimniceánál szintén hat fiatal vállalta, hogy a Galaction Stângă alexandriai püspök által Dunába dobott kereszt után úszik a mínusz 5 fokos hidegben. Elsőnek a 37 éves Nelu Căldăraru érte el a keresztet, aki úgy nyilatkozott, reményei szerint ez a próbatétel kigyógyítja súlyos hűléséből, amellyel napok óta küszködik.

Giurgiun fel kellett törni a befagyott Duna jegét ahhoz, hogy Ambrozie püspök bedobhassa az öt megszentelt fakeresztet a vízbe, majd az öt – 24 és 39 év közötti – jelentkező utánuk ugorhasson. Elsőként a 31 éves Robert Alexandru Chelarunak sikerült partra vinnie a keresztet. A jeges vízből kijövő fiatalembereket a giurgiui Vöröskereszt önkéntesei vastag pokrócokba burkolták a parton, a város polgármestere pedig pénzjutalomban részesítette őket. A versenyre egy hatodik férfi is jelentkezett, de ő nem ment át a próbatételt megelőző egészségügyi szűrőn.

Tulceán már második éve a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) egyik képviselője, a 37 éves Paul Cacencu érte el elsőként a Visarion püspök által jeges vízbe dobott szentelt keresztet. Rajta kívül két másik kollégája, valamint a parti őrség két alkalmazottja is részt vett a hagyományos vízkereszti versenyben.

Galacon 16 férfi ugrott a jeges Dunába a kereszt után, végül egy sportoló, a Viitorul Hârlău labdarúgócsapat játékosa ért elsőnek célba. Ioan Pârlog 26 éves, és nyilatkozata szerint édesanyjának ajánlotta győzelmét, lévén, hogy holnap (január 7-én) ünnepli születésnapját.

Az ortodox hagyomány szerint, akinek sikerül partra vinnie a Dunába dobott szentelt keresztet, az egész évben egészséges lesz.

Bukarestben többen elájultak

A vízkereszti egyházi szertartások résztvevői közül négyen szorultak orvosi ellátásra Bukarestben vasárnap délelőtt – közölte a fővárosi katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU).

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a mentősöknek négy esetben kellett közbeavatkozniuk a fővárosi egyházi szertartásokon részt vevő hívek ájulása vagy eszméletvesztése miatt.

A katasztrófavédelem 25 templomot és kolostort tart figyelemmel a fővárosban, ahova nagy tömegeket várnak vízkereszt ünnepe alkalmából.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.