Felhívás!

Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîţu

Visszaadta kormányalakítási megbízását Florin Cîţu Románia

Visszaadta kormányalakítási megbízását csütörtökön Florin Cîţu – közölte az Államelnöki Hivatal.

A közlemény értelmében Klaus Johannis államfő tudomásul vette a döntést, és az este folyamán sajtónyilatkozatot ad a témában.

A döntés nyomán felfüggesztették a parlament két házának együttes ülését, amelyen sor került volna a kabinet sorsáról döntő szavazásra.

Marcel Ciolacu képviselőházi elnök bejelentette, hogy kapott egy átiratot a kijelölt miniszterelnöktől, miszerint az visszaadta kormányalakítási megbízását. “Ilyen körülmények között az ülést felfüggesztem. (…) Előfordulhat, hogy szombaton vagy vasárnap meghallgatjuk a szakbizottságokban a miniszterjelölteket” – jegyezte meg.

Cîțu: a választási siker érdekében a pártelnök kell hogy legyen a miniszterelnök is

Florin Cîţu úgy nyilatkozott: azért döntött úgy, hogy visszaadja kormányfői megbízatását, mert meggyőződése, hogy a választásokon elérendő siker érdekében a pártelnöknek kell elfoglalnia a miniszterelnöki széket.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által javasolt kormányfőjelölt a Facebookon közölte: úgy döntött, hogy visszaadja megbízatását Iohannis elnöknek. “Gesztusomat abban a kontextusban kell értelmezni, amely napjainkban jellemzi Romániát. A párt embere vagyok, tudom, hogy a nehéz pillanatokban a pártom és annak elnöke mellett kell lennem. Szilárd meggyőződésem, hogy a közelgő választásokon elérendő siker érdekében a párt elnöke kell hogy legyen a miniszterelnök. Klaus Johannis elnök döntése, hogy engem jelöljön ki a miniszterelnöki székbe, megtisztelő volt. Ez a döntés azonban abban a kontextusban született, amelyben az előre hozott választások elfogadott megoldást jelentettek a pártok zöme számára. Ma azonban már nem áll fenn ez az alternatíva. Döntésemet felelősséggel, átláthatóan és profizmussal hoztam meg” – olvasható Cîţu Facebook-bejegyzésében.

Hozzátette: ismerve a jelenlegi helyzetet, sokat gondolkodott az utóbbi időben, mielőtt meghozta volna döntését.

“Maradok a pénzügynél. Sok lesz a tennivalónk a következő, nehéznek ígérkező időszakban” – tette hozzá Cîţu.

Ciolacu: ez a legjobb dolog, ami történhetett

Ez a legjobb dolog, ami történhetett – így reagált Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a képviselőház elnöke arra, hogy Florin Cîţu kijelölt miniszterelnök csütörtökön visszaadta kormányalakítási megbízását.

Ciolacu azt ígérte, hogy “megsürgeti” a következő kormány minisztereinek parlamenti meghallgatását.

Tăriceanu: Cîţu csúfot űz a parlamentből és a lakosságból

Azzal, hogy visszaadta kormányalakítási megbízását, Florin Cîţu kijelölt kormányfő a parlament iránti megvetését fejezte ki és emellett csúfot űz a román állampolgárokból, vélekedett Călin Popescu-Tăriceanu, a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) elnöke.

“A parlament intézménye iránti megvetés kifejezése ez. Csúfot űznek a parlamentből és az ország minden polgárából” – adott felháborodásának hangot Tăriceanu a parlamentben.

Véleménye szerint felelőtlenség Florin Cîţu részéről, hogy visszaadta megbízását.

“Ez szégyen a PNL-nek, szégyen Romániának” – fűzte hozzá az ALDE-elnök.

USR: minden, ami az elmúlt két hétben történt, csak színjáték volt

Az a tény, hogy Florin Cîţu kijelölt kormányfő visszaadta megbízatását, azt bizonyítja, hogy az elmúlt két hét csupán színjáték volt, véli a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR).

“Florin Cîţu kijelölt kormányfő a beiktatási szavazás előtt egy órával adta vissza megbízatását! Ez annak bizonyítéka, hogy minden, ami az elmúlt két hétben történt, csak színjáték volt” – olvasható a párt csütörtöki Facebook-bejegyzésében.

Florin Roman, a PNL képviselőházi frakciójának vezetője szerint Florin Cîţu gesztusa nagy felelősségtudatra enged következtetni. Roman hangsúlyozta, hogy Cîţu konzultált párttársaival, mielőtt megtette volna ezt a lépést.

A kijelölt miniszterelnök bejelentését megelőzően Cătălin Drulă, az USR képviselőházi frakciójának elnöke emlékeztetett, hogy a szövetség törvényhozói látható módon fognak szavazni a Cîţu-kabinet beiktatására.

Tomac: a Népi Mozgalom Párt nemzeti egységkormányt javasol

Legitim és döntőképes kormány létrehozását szorgalmazza Facebook-bejegyzésében Eugen Tomac, a Népi Mozgalom Párt (PMP) elnöke, aki szerint nemzeti egységkormányt kell létrehozni, a Nemzeti Liberális Pártnak pedig “rá kell ébrednie a valóságra”.

Tomac azt írja, sürgősen és felelősségteljesen kell létrehozni egy legitim és teljes egészében döntőképes kormányt, amely átvezeti Romániát a jelenlegi “szörnyű viharon”.

“Kötelességünk azonnal véget vetni mindennemű politikai kalandnak. Románia nem maradhat a politikai bizonytalanság mezsgyéjén, amikor a krízis küszöbén van a közegészségügy, és ebből következően súlyos problémák merülhetnek fel a gazdaságban. Új kormányunk kell hogy legyen: ma, holnap, de legkésőbb hét végéig” – olvasható a pártelnök bejegyzésében.

Emlékeztetett: még a Florin Cîţu kormányfői megbízása előtt javasolta, hogy egy nemzeti egységkormányt, vagy legalább egy PNL-PMP-USR kormányt hozzanak létre az ország folyó ügyeinek kézben tartása érdekében.

Úgy vélekedett: az államfőnek legalább most, “a tizenharmadik órában” meg kellene hallgatnia ezeket a javaslatokat.

Ponta: a PNL éppen olyan veszélyes, mint a koronavírus

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) éppen olyan veszélyes, mint a koronavírus – jelentette ki csütörtökön Victor Ponta, a Pro Románia elnöke.

Ponta “nem képzelte volna”, hogy valaki “ennyire felelőtlen” lehet, hogy “megszökjön” negyed órával azelőtt, hogy beiktatják a kormányát. Véleménye szerint egy normális országban, “katonaszökevényként agyonlövik az olyan tábornokot, aki elmenekül a háború elől”.

Ponta úgy véli: sehol a világon nem történhet ilyen.

“A Nemzeti Liberális Párt éppen olyan veszélyes, mint a koronavírus” – szögezte le Ponta.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.