Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a PSD elnökévé

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották a PSD elnökévé Románia

Viorica Dăncilă miniszterelnököt választották elsöprő többséggel a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnökévé a párt szombati tisztújító kongresszusán.

A kongresszust azt követően szervezték meg, hogy május végén Liviu Dragnea volt pártelnököt jogerősen letöltendő börtönbüntetésre ítélték egy korrupciós perben, ezért börtönbe kellett vonulnia. Azóta Dăncilă volt a párt ideiglenes elnöke, akinek három kihívója volt a szombati megmérettetésen.

A pártelnököt egy fordulóban választották, így az nyert, aki a legtöbb szavazatot kapta. A szavazás ily módon való lebonyolításáról pénteken határozott a párt országos ügyvezető testülete és megfigyelők szerint ez Dăncilának kedvezett.

A kormányfő 2828 szavazatot kapott, második helyen Liviu Pleșoianu parlamenti képviselő végzett 715 vokssal, Șerban Nicolae szenátusi frakcióvezető 375, Ecaterina Andronescu volt oktatási miniszter pedig 50 voksot gyűjtött.

Dăncilă tavaly január óta miniszterelnök, az ő kinevezését Dragnea támogatta. A PSD most zavaros időszakot él át, hiszen elvesztette a májusi európai parlamenti választást történelmi mélypontnak számító 22 százalékos eredménnyel, a szavazás másnapján pedig pártelnök nélkül maradt Dragnea bebörtönzése következtében. Dragnea 2015 óta vaskézzel irányította a pártot, és háttérből a kormányt is. Utána hatalmi űr keletkezett, amit most Dăncilának kell betöltenie, neki kell összetartania a pártot.

A kormányfő a kongresszuson is megerősítette, hogy irányt akar váltani, és Európa-barát hangnemet ütött meg kampánybeszédében. Ő már közvetlenül a kongresszus előtt elhatárolódott Dragneától. Most kijelentette, hogy a pártnak a májusi választási vereség után vissza kell térnie azokhoz a témákhoz, amelyek valóban érdeklik a választókat. Szerinte azt a hibát követték el, hogy jobban érdekelte őket az igazságszolgáltatásért folytatott harc, mint az egészségügy vagy az oktatás. Úgy vélte, gyorsan meg kell találni azokat a megoldásokat, amelyek megnyugtatóan és hosszú távon rendezik a külföldön élő román állampolgárok szavazási lehetőségét. Közölte: támogatja mind a három eddig felmerült megoldást, így a külföldi románok levél útján történő szavazását, a szavazási program meghosszabbítását, illetve a szavazókörzetek számának növelését külföldön.

Dăncila kifejtette, hogy az igazságszolgáltatás által elkövetett visszaéléseket, és a titkosszolgálat és a különböző állami intézmények között megkötött titkos megállapodásokat tisztázni kell, de nem kívánja, hogy az a látszat keletkezzen, miszerint ez a küzdelem a politikusok megvédéséről szól, illetve hogy a politikusok, illetve a bírák és ügyészek háborúja lenne.

Dăncila a Klaus Johannis államelnök által az igazságszolgáltatás reformjáról kiírt, és az EP-választással egyszerre megtartott népszavazásra utalva – amely érvényes és eredményes volt – kijelentette: tiszteletben kell tartani az állampolgárok véleményét és leszögezte, hogy a kormány nem fog többet sürgősségi kormányrendeleteket elfogadni az igazságszolgáltatás reformjáról, hanem széles körű konzultációt, átlátható szakmai egyeztetést folytat a hazai és külföldi szakmai szervezetekkel.

A kongresszuson felszólalt vendégként Călin Popescu-Tăriceanu, az ALDE elnöke is, aki arra biztatta a szociáldemokratákat, hogy olyan közös jelöltet állítsanak az év végi államelnök-választáson, aki képes leváltani Klaus Johannis jelenlegi elnököt.

Dăncilă a kongresszus végén újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy a PSD Tăriceanura is úgy tekint, mint lehetséges közös elnökjelöltre, de független jelölt állításában is gondolkodnak. A PSD várhatóan augusztus elején dönti el, hogy kit támogat az év végi megmérettetésen.

Dăncilă a küldöttekhez: ma megválasztottak a PSD első női elnökévé

Megköszönte a Szociáldemokrata Párt (PSD) újonnan megválasztott elnöke, Viorica Dăncilă a kongresszusi küldöttek bizalmát, hangsúlyozva, támogatásuknak köszönhetően a párt történetében először női vezetője van az alakulatnak.

Az új pártelnök azt mondta, a belső választások eredménye megtisztelő számára, ugyanakkor felelősséget is ró rá.

“Ma megválasztottak a PSD első női elnökévé. Tudatában vagyok az ezzel járó felelősségnek, és annak is, hogy a mai voksukban benne van a remény, a vágy és a tenni akarás, hogy a PSD ismét a románok első számú pártja legyen. Meggyőződésem, hogy sikerülni fog, meggyőződésem, hogy együtt győzelemre visszük az alakulatot, meggyőződésem, hogy a párt és a román állampolgárok számára legjobb döntéseket fogjuk hozni, mert a PSD a legrománabb romániai párt, amely mindig a román emberek és az ország sorsát tartotta elsődlegesnek” – mondta.

A PSD új elnöke azt kérte a küldöttektől, hogy bízzanak benne, mert “most van egy barátjuk a PSD vezetésében”.

Ügyvezető elnököt és pártfőtitkárt is választottak

A PSD ügyvezető elnöki pozícióját Eugen Teodorovici pénzügyminiszter töltheti be, akinek 2463 küldött szavazott bizalmat. Daniel Suciura 1358-an, Daniel Floreára 129-en Marius Botára – aki közben visszalépett – 19-en voksoltak. 21 szavazat érvénytelen volt.

A főtitkári tisztségért indult jelöltek közül Mihai Fifor kapta a legtöbb voksot, 2366-an szavaztak rá, Gabriel Petrea 717, Felix Stroe 189, Codrin Ştefănescu 466, Rodica Nassar pedig 77 szavazatot gyűjtött. 175 voks érvénytelen volt.

(MTI/Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.