Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Vincze: a medvekérdés megoldásához életbe kell léptetni a vadgazdálkodási stratégiát

Vincze: a medvekérdés megoldásához életbe kell léptetni a vadgazdálkodási stratégiát Románia

A medvekérdés megoldásához Romániában életbe kell léptetni a vadgazdálkodási stratégiát – jelentette ki Vincze Lóránd.

Hirdetés
Hirdetés

Az RMDSZ európai parlamenti képviselőjének kérésére az Európai Parlament petíciós bizottsága (PETI) szerdán tárgyalta a székelyföldi megyei tanácselnökök által a medvekérdésben közösen benyújtott petíciót. A bizottsági ülésen két másik, ugyanabban a témában benyújtott petíciót is tárgyaltak, ezek egyike egy Zsil-völgyi medvetámadás nyomán született, a másik pedig a medvék beszűkülő életterének problémáját tematizálta. Az ülésen meghallgatták a petíciósok, az Európai Bizottság és a képviselők véleményét is. A Hargita, Kovászna, Maros és Brassó megyei tanácselnökök által 2019 végén benyújtott petíciót Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök képviselte.

Bevezetőjében Borboly Csaba elmondta: Romániában hétezerre becsülik a medvék számát, ebből 2100 egyed él Hargita megyében, ez a nagyszámú populáció pedig konfliktusokhoz vezet: az elmúlt öt évben 1120 háziállatban tettek kárt, 54 személy szorult kórházi kezelésre és hét halálos áldozata volt a medvetámadásoknak, ezenkívül gyakoriak a medvék által okozott közúti balesetek is. A környezetvédelmi minisztérium eddigi intézkedései átláthatatlanok és követhetetlenek, a kármegelőzés pedig teljes mértékben hiányzik – mondta el az RMDSZ közleménye szerint Borboly Csaba.

„Felkérjük az Európai Parlamentet, hogy szólítsa fel Románia kormányát a károk megelőzésére, az emberi élet, a közbiztonság, a mezőgazdasági termés és állatállomány védelmében, és hogy foglalják bele az országos vidékfejlesztési programba a megelőző intézkedések tervezését és finanszírozását” – mondta el a tanácselnök.

„Az emberi élet védelme és a gazdasági károk megelőzése számunkra mindennél fontosabb. Pontos felmérésre, észszerű megoldásra, vadgazdálkodásra van szükség, ezt az Európai Bizottság ma is nyilvánvalóvá tette álláspontjában. Minden feltétel adott, hogy Románia vadgazdálkodási stratégiát léptessen életbe. Az ügyet mindaddig nyitva kell tartani, amíg megnyugtató megoldás születik a Székelyföldön élők számára” – fejtette ki el Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselő, az Európai Néppárt témafelelőse.

Néhány héttel korábban a képviselő Bukarestben Tánczos Barna környezetvédelmi miniszterrel egyeztetett. Az RMDSZ minisztere a probléma megoldását szeretné, tervei szerint előbb tudományos alapon felmérik az állományt, majd gyakorlatba ültetik az évek óta elfogadott menedzsmenttervet.

Vincze Loránt a bizottsági ülésen emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság megerősítette: az uniós élőhelyvédelmi irányelv (Habitat direktíva) tiltja a szigorúan védett fajok közé sorolt nagyvadak – így a barnamedve – szándékos befogását vagy megölését, de a közegészség és a közbiztonság, valamint a termények, az állatállomány vagy más típusú tulajdon súlyos károsodásának megelőzése érdekében a tagállamok eltérhetnek ettől a rendelkezéstől. Ezek engedélyezése a romániai hatóságok hatáskörébe tartozik.

Ugyanakkor az EU közös agrárpolitikája az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapon (EMVA) keresztül támogathatja a nagyragadozók által okozott károk megelőzését vagy csökkentését elősegítő hatékony védelmi intézkedéseket, amennyiben a tagállamok vidékfejlesztési programjaik keretében így döntenek. Románia eddig nem élt ezzel a lehetőséggel.

A PETI bizottság úgy döntött, nem zárja le a petíciókat, mivel a kérdést nem tekinti megoldottnak – derül ki az RMDSZ közleményéből.

(Agerpres)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2021. február 25., 8:54
  ÉRTÉKELÉS: 3

  Éppen ellenkezőleg, a vadgazdálkodás a fő probléma okozó, ebből kell visszavenni. A vadállatok azért vadak, mert nincs szükségük emberi törődésre, „gazdálkodásra”. Békén kell hagyni őket, a garázdálkodó egyedeket pedig ártalmatlanítani. Ilyen egyszerű az egész.

 • User
  Dátum: 2021. február 25., 14:45
  ÉRTÉKELÉS: -1

  Vincze ur, nem a vadgazdalkodassal van a baj , hanem azzal hogy sok felelotlen ember pl. Balvanyoson eteti a medveket , igy azok mar olyanok mint a kobor kutyak varjak az alamizsnat ! Es persze senki nem tesz SEMMIT hogy ezt a jelenseget megfekezze !