Hirdetés
Hirdetés
Felhívás!

Vigaszpénz a szülőknek

Mint minden nehéz társadalmi kérdésből, abból is sok vicc született már, mennyire várják a szülők, hogy gyermekeiket az iskolában lássák, ők maguk pedig a megszokott módon végezhessék munkájukat. Ez jelenleg még nyitott kérdés, bár a kormányfő múlt hétvégén bejelentette: a szülők megkapják fizetésük 75%-át, ha otthon kell maradniuk a gyermekkel a tanév folyamán.

Hirdetés
Hirdetés

Hiába van szó szerint sokszínű forgatókönyvünk, a tapasztalat szerint a járványhelyzet akár pár nap alatt átírhatja a meglévőket. Egyelőre tartja magát az az elmélet, hogy helyileg dönthetnek: vörös, sárga vagy zöld forgatókönyv alapján fogják a tanítást megoldani. Ha viszont a fertőzöttek nagy száma miatt a hatóságok bezárnak egy iskolát két hétre, arra a periódusra minden családban egy szülő megkapja fizetése 75%-át, amennyiben gyermekével otthonmaradásra kényszerül, ígérte Ludovic Orban.

Ezzel a joggal már korábban, a két hónapig tartó sürgősségi állapot folyamán is élhettek a szülők, aki akkor igénybe vette, inkább csak kényszerhelyzetben tette, kisiskolás gyermeke miatt. Közben ugyanakkor élvezte annak jó oldalát is, hiszen mindamellett, hogy anyagilag hátrányba került, legalább gyermekét és önmagát biztonságban tudta.

Ám az alkalmazóknak, főleg a magánszektorban működő kisvállalkozóknak gondot jelentett egy dolgozó kiesése, a munka átszervezése, és ez a stressz az alkalmazottakra is visszahatott. Bizonyára annak is jól fogott ez a jog, akinek több kisgyermeke maradt otthon, esetleg neki magának volt oka különösen óvatosnak lenni, más pedig bevitte a csemetét a munkahelyre, de biztos, hogy legtöbbeknek az iskolabezárás gondot jelentett, és ez a jövőben is hasonlóképpen lesz. Mégis, a dolog jó oldala a 75%-os fizetéstámogatás.

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük