Felhívás!

Vasárnaptól regisztrálhatnak az államfőválasztásra a külföldön élő román állampolgárok

Vasárnaptól regisztrálhatnak az államfőválasztásra a külföldön élő román állampolgárok Románia

Vasárnaptól regisztrálhatnak a novemberi államfőválasztásra a külföldön élő román állampolgárok – közölte az Állandó Választási Hatóság (AEP).

Az online regisztrációra a www.votstrainatate.ro weboldalon nyílik lehetőség vasárnap 12 órától, és szeptember 11-éig lesznek aktívak a kitöltendő formanyomtatványok.

Regisztrációkor a külföldön élő állampolgárok választhatnak, hogy levélben akarnak-e szavazni, vagy valamelyik külföldi szavazókörzetnél szándékoznak leadni voksukat.

Azoknak, akik a szavazókörzetnél való voksolást választják, ki kell tölteniük egy online űrlapot, amelyen meg kell adniuk a nevüket, személyazonosító számukat (cod numeric personal), illetve meg kell jelölniük, hogy melyik ország mely településén szeretnének az urnákhoz járulni. Ehhez csatolniuk kell a személyazonossági igazolvány másolatát, szkennelt vagy lefotózott formában. Az AEP megjegyzi, legalább 100 igénylésre van szükség ahhoz, hogy egy adott településen szavazókörzetet alakítsanak ki.

A levélszavazást választóknak szintén ki kell tölteniük az online kérdőívet a nevük, személyazonosító számuk, pontos lakcímük és e-mail címük megadásával, ugyanakkor pontosítaniuk kell, hogy az országba vagy annak külképviseletére szándékoznak elküldeni a szavazatukat tartalmazó borítékot. Nekik is csatolniuk kell egy fotót a személyi igazolványukról vagy az irat szkennelt másolatát, illetve az illetékes külföldi hatóság által kibocsátott, a tartózkodási jogot igazoló dokumentumot.

Az előregisztrációs eljárás lezárása után a választópolgár kap egy emailt, amelyet vissza kell igazolnia, ellenkező esetben nem érvényesíthető a regisztráció.

Az előregisztrációval kapcsolatos kérdéseket, észrevételeket a contact@votstrainatate.ro e-mail címre lehet elküldeni – áll még az AEP közleményében.

(Agerpres)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.