Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap szentelik fel Románia legnagyobb ortodox katedrálisát

Vasárnap szentelik fel Románia legnagyobb ortodox katedrálisát Románia

Vasárnap szentelik fel Bukarestben a Nemzet Megváltása-székesegyházat, az ország legnagyobb – még épülő, de befejezéséhez közeledő – templomát. Az ünnepségre hívek tízezreit várják a román fővárosból és az egész országból – közölte csütörtökön a román ortodox egyház (BOR) patriarchátusa.

Ebből az alkalomból Bukarestbe érkezik Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka, hogy Daniel pátriárkával, a BOR vezetőjével közösen felszentelje a katedrális oltárát és ikonosztázát – a templomszentélyt a templomhajótól elválasztó, szentképekkel díszített falat. A görög ortodox egyház küldöttsége Bukarestbe hozza a románság védőszentjeként tisztelt – az evangéliumot az apostolok szétválása után Kis-Ázsia és a Fekete-tenger térségében hirdető – Szent András ereklyéjét, illetve Szent Katalin alexandriai vértanú ereklyéjének egy darabját.

Hirdetés
Hirdetés

Az ereklyéket már szombat délután elhelyezik a katedrális erre a célra kialakított – a hívők számára nyitott – előterében. Magán a – Szent Katalin vértanúságának emléknapjára időzített – vasárnapi oltárszentelő liturgián csak kétezer meghívott számára lesz ülőhely a katedrális belsejében, az eseményre várt mintegy 20-30 ezer hívő a templom előtti lebetonozott téren, két óriáskivetítőn keresztül követheti figyelemmel a ceremóniát – figyelmeztetett a BOR közleménye.

A kommünikét ismertető Agerpres hírügynökség felidézte, hogy egy reprezentatív katedrális felépítése több mint egy évszázados óhaja a román ortodox egyháznak, a terve már a románság függetlenségének kivívása, a 1877-78 háború után felvetődött, de a hatóságok halogató hozzáállása, a világháborúk és a kommunizmus miatt csak az ezredforduló környékén sikerült az ügyet kimozdítani a holtpontról. A megfelelő helyszín körüli többéves vita után a katedrális alapkövét 2007-ben helyezték el a parlament mögötti telken, amelyet egy 2005-ös kormányrendelettel bocsátottak a BOR rendelkezésére, az építkezés pedig 2010-ben kezdődött.

Hirdetés
Hirdetés

A 120 méter magas, 70 méter széles, 120 méter hosszú, 38 ezer négyzetméter alapterületű épületegyüttesből egyelőre maga a katedrális készült el 95 százalékban. Az épület még nincs bevakolva, a belső terek azonban várhatóan nagyjából elkészülnek, legalábbis olyan mértékben, hogy Nagy-Románia centenáriuma – az Erdély és a Román Királyság egyesülését kimondó 1918-as gyulafehérvári nemzetgyűlés századik évfordulója – alkalmából meg lehessen tartani az oltárszentelést.

A BOR tájékoztatása szerint az eddig elvégzett munkálatok 110 millió euróba kerültek, ennek 25 százaléka származott adományokból, a többit a központi és helyi közigazgatás szervei utalták át az egyháznak. A katedrális és a köréje tervezett épületegyüttes befejezésének további költségigényéről a patriarchátus nem közölt részleteket, arra hivatkozva, hogy még nem készült el minden terv.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
  • User
    Dátum: 2018. november 23., 18:59
    ÉRTÉKELÉS: 4

    Szégyen, h olyan templomot szentelnek fel amit még nem fejeztek be! Ezek vmit valaha befelyeztek? Vagány lesz amikor a dacii mundrii a daruk árnyékába locsolják az agheazmat!