Felhívás!

Választási dátumokat keresnek

Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök hétfőn újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, az idei helyhatósági választások legvalószínűbb időpontja június 14., de erről még nincs döntés, további egyeztetések zajlanak, a végeredményt pedig az is befolyásolhatja, hogy miként alakul az előrehozott parlamenti választások terve.

A liberális elnök rámutatott, a május 31-i és június 7-i napok kiesnek a számításokból, mert az a két pünkösdvasárnap dátuma (az első a katolikus és protestáns, a második az ortodox). Emellett – mondotta Ludovic Orban – a május 24-i dátum túlságosan közeli, egyfelől időzavart okozhat az előkészületekben, másfelől túlságosan lerövidülne az önkormányzati tisztségviselők 2016-2020-as megbízatása.

A témáról szólva, Raluca Turcan ügyvivő miniszterelnök-helyettes korábban azt nyilatkozta, a június 14-28. időszakra kell olyan időpontot kijelölni, amely a helyhatósági és általános választások szempontjából is törvényes lenne. A június 28-i dátum túllépése esetén már nem lehetne egy időben tartani a helyhatósági és előrehozott általános választásokat, mert sértené az alkotmányt, a tisztségben lévő önkormányzati vezetők és tanácsosok mandátuma ugyanis június 28-án lejár.

(bl)

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.