Felhívás!

Úzvölgyi rekviem

Szellemes, ugyanakkor érzékletes szójátékból kiindulva közöl véleményt a jurnalul.ro internetes honlapon Sabina Iosub bukaresti televíziós újságíró. Cikkének címe: Valea Uzului Rațiunii. Szabad fordításban: értelmesség völgye, avagy az értelem, a józanság, az ész használatának a völgye. (A román “uz” szó jelentése: használat, felhasználás.)

A szerző a sokak számára ismert úzvölgyi történésekkel szembeni nemtetszését ecseteli. Rámutat, hogy a szóban forgó temetőben néhai katonák földi maradványai nyugszanak, akik olyan emberek parancsára öldökölték egymást, akik sosem jártak az Úzvölgyében. Ezek után meghökkentő fordulat következik. Az újságíró a június 6-i incidensek főszereplőire utalva megjegyzi, hogyha lett volna bennük egy pici értelmesség, akkor – idézzük – “a temetőnél valamivel feljebb gyűltek volna össze, az iskolatábor közelében lévő emlékhelyen, amely igaz, hogy a katonatemetőnél újabb és kevésbé látványos, de közelebb van hozzánk”.

Rögtön magyarázza is, az 1988 augusztusában történt tragédia helyszínére céloz. Egy traktor utánfutóján 67 Bákó megyei napszámos utazott a Hargita megyei (valószínűleg csíkszentmártoni, tusnádi) termőföldekre burgonyát szedni. A jármű megcsúszott, az útról lesodródott és szakadékba borult. A szörnyű balesetnek 27 halálos áldozata volt. Egyszerű emberek, akik nem háborús harcmezőre indultak, hanem dolgozni, egy szegényebb megyéből egy (akkor) gazdagabb megyébe, írja Sabina Iosub.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.