Felhívás!

Miniszter: jelentsék a szélhámosokat!

Nagy port kavart Daniel Ionașcu ügyvéd kijelentése, miszerint Romániában jelenleg háromezer olyan személy tevékenykedik orvosként, akik nem rendelkeznek kellő végzettséggel és tanúsítvánnyal, egy szóval engedéllyel. A tévényilatkozat annak kapcsán hangzott el, hogy Daniel Ionascu éppen egy “álorvost” képvisel az ellene irányuló bírósági eljárásokban.

Az olasz Matteo Politi év elején került a román hatóságok látókörébe. A 38 éves férfi tavaly óta több klinika nevében végzett plasztikai sebészeti beavatkozásokat, kisebb műtéteket anélkül, hogy orvosi végzettsége lenne, állítólag még középiskolai oklevele sincs. Bérelt helyiségekben is rendelt, de az ügyfelek zömét otthonukban kereste fel, a “szépítő műtétjeinek” többsége valójában ránctalanító, ajakduzzasztó szerek befecskendezése injekciós tűkkel, és hasonló egyszerű műveletek. Gyakran használta a Matthew Mode álnevet. Gyanakvó kuncsaftjai egyikének feljelentése nyomán vették őrizetbe, mielőtt elhagyta volna az országot. Hatósági felügyelet alatt van. Ügyvédje azt állítja, éppen Matteotól tudja, hogy “Romániában körülbelül 3000 olyan orvos van, mint ő”.

Ez nagyon súlyos kijelentés, nagyon káros, hiszen megingatja a lakosság bizalmát az orvosokkal szemben – mondotta a nyilatkozatra reagálva Sorina Pintea egészségügyi miniszter, aki Matteo Politin kívül egyetlen “álorvosról” sem tud jelenleg. “Hogyha találkoznak ilyen esettel, azonnal jelentsék!” – kéri a lakosságtól a miniszter. Az említett ügyvéd véleménye szerint az lenne a legegyszerűbb és legészszerűbb megoldás a szélhámosok kiszűrésére, hogyha az egészségügyi minisztérium összesítené és bárki számára könnyen elérhetővé tenné a Romániában hivatalos bélyegzővel, kellő végzettséggel, hatósági engedéllyel, szakmai minősítéssel rendelkező orvosok névsorát.

Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.