Hirmondo
Hirdetés
Hirdetés

Úzvölgyi katonatemető: virrasztottak a sírkert előtt, tartva a román emlékmű felavatásától

Úzvölgyi katonatemető: virrasztottak a sírkert előtt, tartva a román emlékmű felavatásától Románia

Romániai magyar pártok és civil szervezetek képviselői virrasztottak az úzvölgyi katonatemető előtt péntekre virradóra, attól tartva, hogy a Bákó megyei Dormánfalva (Dărmănești) önkormányzata mégis megpróbálja felavatni az osztrák-magyar sírkertben a román katonák törvénytelenül létrehozott emlékművét és parcelláját.

Bedő Zoltán, a Magyar Megmaradásért Mozgalom vezetője az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: az éjszaka folyamán hosszabb-rövidebb időre 200-an is megfordultak a temető körül, de 70-80-an állandóan a bejáratnál tartózkodtak.

A dormánfalvi önkormányzat által péntek délelőttre meghirdetett, majd lemondott avatásra nem érkeztek Bákó megyei résztvevők, csupán a román karhatalomnak tulajdonított gépkocsik haladtak el többször is a temető előtt, amelyekből filmezték az őrt állókat – tette hozzá.

Hirdetés
Hirdetés

Csütörtök délután egy civil akciócsoport – amelynek tagjai nem fedték fel kilétüket – fekete fóliába csomagolta a román emlékművet és a névtelen román katonák emlékére állított betonkereszteket. Az úzvölgyi kezdeményező bizottság jelen lévő tagjai provokatívnak tekintették az akciót, és a civilek távozása után eltávolították a fóliát a román keresztekről.

A Bákó megyei rendőrség szóvivője a Mediafax hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy a sajtóban megjelent fényképek alapján hivatalból indítottak helyszíni vizsgálatot a keresztek becsomagolása ügyében. Ennek eredményétől függően az ügyészség dönti majd el, hogy lesz-e felelősségre vonás.

Az erdélyi magyarság április végén szembesült azzal, hogy Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki az első világháborús osztrák-magyar sírkertben, ahol félszáz betonkeresztet és egy emlékművet állított fel. Ezek felavatását a moldvai kisváros önkormányzata május 17-ére hirdette meg, de – miután a román hatóságok törvénytelennek nyilvánították az emlékműállításra kibocsátott építési engedélyt – Constantin Toma polgármester bejelentette, hogy elhalasztják az avatást.

(MTI)

Hirdetés
Hirdetés
Névtelen hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Hozzászólások
 • User
  Dátum: 2019. május 17., 18:32
  ÉRTÉKELÉS: 7

  Breaking news: (forras Romania tv). A Romania tv a 18.00 orai hiradojaban bemutatta, hogy az Uz volgyi hosok temetojeben es itt idezem: „Magyar extremistak szemeteszsakokkal gyalaztak meg a roman hosok sirjait (a magyarok ugyanis lefoliaztak a romanok altal illegalisan es a tortenelemhamisitas celjabol odarakott roman katonak keresztjeit. -a komment irojanak megjegyzese.) es megvertek egy roman ujsagirot ,akit sajat hazajaban megkergettek a Bako fele vezeto uton. Az ujsagiro kihivta a Bako megyei rendorseget. Az ugy a Bako-i rendorsegen folyamatban van.” Eddig a hiradobol az idezet. Amit en nem ertek az az, hogy a magyarok kozt hogy nem volt egy olyan ember, melyik jol tudjon romanul, es ertelmesen elmondja, hogy mi is volt az akciojuk celja. Mert gyerekek, amit a hirado bemutatott azon csak szegyenkeznunk lehet. A roman ujsagiro (ertsetek ugy ,provokator !) azt kerdezi a hosoket orzo magyaroktol, idezem:” Dar eu nu am venit sa ma bat cu dvs. De ce nu am voie sa intru aici?” Mire a valasz az egyik romanul „jol” beszelo szekelytol :” Pentru ke asta drum judetan Harghita !” Hat ha tolem fuggne ez az akcio, azert en vittem volna magammal egy olyan magyart is, aki jol beszeli a roman nyelvet, es ertelmesen el tudja mondani az akcio valodi celjat romanul. Mert az ilyen ugyekbol (a sajat hibankbol ) ismet nagy ugyet fognak kavarni a roman nacionalistak. Es mindezt miert ?! Azert mert nem volt a magyarok kozt egyetlen olyan ember, aki ertelmesen el tudta volna mondani, hogy mi is volt az akciojuk celja ,es hogy akciojuk celja bekes tuntetes a roman tortenelemhamisitas ellen .

 • User
  Dátum: 2019. május 18., 12:09
  ÉRTÉKELÉS: 8

  Megneztem a teljes felvetelt a neten ,amit Georghe Simion „unionista” keszitett az Uz volgyeben,az Uz volgyi temetoben tortent incidens kapcsan, A filmbol,amit egyetlen roman media sem mutatott be teljes egeszeben,tisztan kitunik,hogy egy PROVOKATORROL van szo,mely provokalni ment oda,hiszen mindenkit vadol egyfolytaban,hogy te utottel hozzam,aztan rogton hozzateszi,hogy nem TE de az egyik kollegad stb. Ami nekem nem tetszik az egeszbol,az az,hogy az orseget allo magyarok nem oriztek meg higgadtsagukat es belesetaltak ennek a szaros provokatornak a csapdajaba. Egy masik dolog ami szinten nem tetszik,az ,hogy senki nem volt olyan gerinces,egy kivetelevel,hogy elmondja ennek a szarhazinak,hogy a roman kereszteket a magyar halott katonak sirhelyere ,szinten provokaciobol helyeztette ,most 3-4 napja el a Darmanesti-i polgarmesteri hivatal ! Es a harmadik es a legsulyosabb es legszegyenteljesebb dolog ami nekem nem tetszik,hogy az RMDSZ elhatarolodik az Uz volgyi incidenstol. Szegyen rad UDMR !!! Miutan te voltal az,aki folbiztatta a magyarokat(valasztasi kampanyfogasbol !!!),hogy vedjek meg a temetot a roman tortenelemhamisitoktol,most azt allitod,hogy neked aztan semmi kozod az ott tortentekhez. Miutan belevitted a magyar erzelmu embereket a szarba,mos ott hagyod oket es hatatforditassz nekuk. Pontosan ezt tetted a 64 Varmegyevel is a Kezdivasarhelyi incidens utan,ahol a SRI (amelynek UDMR-s tagjai is vannak !!!) hamis vadakkal,artatlanul bortonbe dugott ket fiatalembert ! Es meg ezek utan ti UDMR-sek azt meritek allitani,hogy ti az erdelyi magyar kissebbseg megmentoi vagytok. Szegyelljetek magatokat szarhazi romanok csatlosai ! (Aki nem hiszi el nekem amit ide leirtam,az olvassa el a mai Haromszek ujsag „Fokozodik a feszultseg” cimu cikket es nezze meg a teljes folvetelt a neten,amit ez a szarhazi olah provokator keszitett az Uz volgyebe ).